Press ESC to close

Minimumloonstijging mag in de senaat worden tegengehouden: Telegraaf


Plannen om het minimumloon en de AOW te verhogen zullen wellicht niet in de Senaat passeren, omdat de plattelandsgezinde BBB, de grootste partij in het Hogerhuis, waarschijnlijk tegen zal stemmen, meldde de Telegraaf woensdagmiddag.

Senatoren debatteren volgende week over de kwestie. Het doel is om het minimumloon vanaf juli met nog eens 1,2% te verhogen, waardoor de staatspensioen- en socialezekerheidsuitkeringen automatisch met hetzelfde bedrag stijgen.

De wetgeving, die zo’n 800 miljoen euro per jaar gaat kosten, werd vorige maand in de Tweede Kamer aangenomen, maar de aanhangers ervan kunnen daar niet rekenen op een meerderheid in de senaat.

De BBB, VVD en CDA zouden de wetgeving allemaal aan een meerderheid kunnen helpen, maar de VVD is fel gekant, aldus de Telegraaf. De liberalen stellen dat de automatische koppeling tussen het minimumloon en de uitkeringen mensen niet aanmoedigt om te werken en ook een groot probleem is voor de industrie.

CDA-senator Janny Bakker-Klein zei tegen de krant dat het erop lijkt dat haar partij tegen het plan zal stemmen vanwege de impact op vooral kleine bedrijven. De BBB heeft nog geen publiek standpunt ingenomen, maar zal volgens de Telegraaf waarschijnlijk de kant van de VVD kiezen, aangezien de twee partijen betrokken zijn bij de lopende coalitiegesprekken.

Deze week stemden de BBB en de VVD tegen de onmiddellijke sluiting van de Groningse gasvelden en riepen in plaats daarvan op tot meer garanties op het gebied van de energiezekerheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *