Press ESC to close

Nederland kan vanaf 2030 te maken krijgen met stroomtekorten als de vraag toeneemt


Nederlandse huishoudens kunnen na 2030 te maken krijgen met stroomuitval en pieken in de energieprijzen, omdat het netwerk moeite heeft om aan de stijgende vraag te voldoen.

Netwerkbeheerder Tennet waarschuwde dat de sluiting van drie kolencentrales in 2030 waarschijnlijk zal leiden tot tekorten in het hele netwerk, vooral op winteravonden wanneer de vraag het grootst is.

Woordvoerder Patrick van Rijt zei: “Gemiddeld hebben we veertien uur per jaar niet genoeg stroom om in het hele land aan de vraag te voldoen.”

Windparken en zonneparken vervangen de kolencentrales, maar de hoeveelheid stroom die ze kunnen opwekken is afhankelijk van de weersomstandigheden.

Van Rijt zei dat het meest waarschijnlijke effect waarschijnlijk een tekort aan stroom zal zijn voor de hoogverbruikende industrieën, die ook getroffen zouden kunnen worden door prijspieken als ze moeten concurreren om bevoorrading.

“Als een paar bedrijven besluiten de productie tijdelijk op te schorten, zal dat het evenwicht herstellen”, zei hij. Maar hij waarschuwde dat de ontwrichting Nederland minder aantrekkelijk zou kunnen maken voor energiebedrijven.

Van Rijt riep de overheid en energiebedrijven op om te kijken naar mogelijke oplossingen, zoals het verbinden van Nederland met landen als Noorwegen.

Energiebedrijven zouden ook het voorbeeld van Greenchoice kunnen volgen, dat onlangs zijn dag- en nachttarieven ‘veranderde’ om consumenten aan te moedigen hun energieverbruik gelijkmatiger te spreiden.

Gasgestookte centrales kunnen worden aangepast om op andere brandstoffen zoals waterstof te kunnen draaien, aldus Van Rijt. “Er is nog tijd om binnen tien jaar oude gasgestookte elektriciteitscentrales om te bouwen of nieuwe te bouwen”, zei hij. “Maar we moeten het niet nog een paar jaar laten liggen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *