Press ESC to close

Nederland loopt Europa voor op het gebied van biologische landbouw, doelgroep van ver weg


Slechts 4% van de Nederlandse landbouwgrond is biologisch gecertificeerd, bijna het laagste percentage binnen de EU, blijkt uit nieuwe cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.

Terwijl veel EU-landen de doelstelling naderen om ervoor te zorgen dat in 2030 25% van de landbouwgrond biologisch is, is de groei in Nederland gestagneerd, zo blijkt uit de cijfers van Eurostat. Ook Nederland heeft een lagere doelstelling dan de rest van de EU: slechts 15%.

Daarentegen is 27% van de Oostenrijkse landbouwgrond en 23% van de Estse akkerbouwbedrijven biologisch, aldus Eurostat. De cijfers dateren uit 2022.

Deskundigen vertelden de NOS dat een aantal factoren aan de basis liggen van het gebrek aan vooruitgang, waaronder een passieve overheid en de onwil van banken om krediet te verstrekken. Dit maakt het volgens hen moeilijk voor boeren om over te stappen op duurzamere landbouwmethoden.

Bovendien zijn boeren pas na twee jaar biologisch gecertificeerd, waardoor ze te maken krijgen met twee seizoenen van duurdere productie en lagere inkomsten.

In januari zei het nationale statistiekbureau CBS dat Nederland nu 1.900 biologische boerderijen heeft, een stijging van 5% ten opzichte van 2015, maar dat het aantal als biologisch geclassificeerde hectaren met 72% is gestegen naarmate de boerderijen groter worden. Bovendien waren in 2023 nog eens 200 boerenbedrijven bezig met de overstap naar biologische productiemethoden, aldus het CBS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *