Press ESC to close

Nederlandse steden staan ​​bovenaan de lijst met dure woningen voor jongvolwassenen


Vier Nederlandse steden behoren tot de top vijf van duurste huizen in Europa om een ​​woning te huren, blijkt uit onderzoek van huurwoningenwebsite HousingAnywhere, die zich richt op studentenhuisvesting en huisvesting voor jonge professionals.

In totaal werden voor het rapport ruim 65.000 eigendommen in 28 Europese steden geanalyseerd. Daarvan was 98% gemeubileerd en in 62% waren rekeningen opgenomen.

Amsterdam voert de lijst aan, met een gemiddelde huurprijs van €2.275 voor een appartement, €963 voor een kamer in een gedeelde flat en €1740 voor een studio. Rome en Parijs volgden wat betreft de kosten van een appartement, gevolgd door Rotterdam en Den Haag.

Utrecht was echter de tweede duurste plek in Europa om een ​​eenpersoonskamer te huren, gevolgd door Den Haag, München en Keulen.

In heel Europa als geheel steeg de huurindex van HousingAnywhere in de eerste drie maanden van dit jaar met 3,8%.

In februari zei kamerverhuurplatform Kamernet, onderdeel van de HousingAnywhere-groep, dat de kosten voor het huren van een kamer in een gedeelde woning in Amsterdam vorig jaar zijn gestegen naar gemiddeld € 948, een stijging van 39% ten opzichte van 2021.

In Den Haag stegen de kamerprijzen met bijna 32% en in Breda met bijna 30%, aldus Kamernet. Den Haag en Rotterdam blijven na de hoofdstad de duurste steden om een ​​woning te delen.

Voor studentenkamers zou het puntensysteem voor de vaststelling van de huurprijzen moeten gelden, maar momenteel houden weinig verhuurders daar rekening mee. Maar wetgeving die verhuurders verplicht om nieuwe huurders een officiële berekening van de huurprijs te geven, op basis van grootte en gedeelde faciliteiten, is momenteel in behandeling bij het parlement.

Studenten en jonge professionals weten dan wat de maximale huur is die verhuurders mogen vragen en kunnen naar de huurcommissie stappen om een ​​verlaging af te dwingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *