Press ESC to close

Nederlandse woningupdate: huizenprijzen en feiten over de stichting


De huizenprijzen stijgen, de rente is stabiel en klimaatrisico’s zijn het nieuwe hot topic op de Nederlandse huizenmarkt geworden. Hier vindt u een overzicht van het laatste woningnieuws.

De basisfactor

Wie de ontwikkelingen op de woningmarkt in Nederland volgt, kan niet ontgaan zijn dat funderingen – de bakstenen, betonnen of houten pijlers waarop Nederlandse huizen worden gebouwd – momenteel een zeer hot topic zijn.

De grote Nederlandse banken, de toezichthouder op de financiële dienstverlening en het infrastructuuragentschap van de overheid hebben de afgelopen maanden allemaal gewaarschuwd voor problemen waarmee huiseigenaren te maken kunnen krijgen als hun eigendommen een slechte fundering hebben. Zij steunen de introductie van een ‘klimaatlabel’ voor al het vastgoed dat op de markt komt – vergelijkbaar met de situatie nu met energielabels.

Schattingen lopen uiteen van 425.000 tot een miljoen woningen met mogelijke problemen. Wat moet u als koper doen om ervoor te zorgen dat u niet betrapt wordt?

“Allereerst moeten we de situatie serieus nemen, in plaats van negeren”, zegt Kenneth Leenders, CEO van Expat Hypotheken. “En dat is nog een reden waarom wij altijd aanraden om samen te werken met een makelaar die jouw belangen behartigt. Zij kunnen u bijvoorbeeld vertellen welke gebieden een hoog risico vormen.

“Ook raden wij onze klanten aan om, ondanks de extra kosten, altijd een structuurrapport te laten maken als ze een offerte willen uitbrengen. Je neemt dus een beslissing op basis van feitelijke informatie.” Maar tot nu toe, zegt Kenneth, zijn er geen tekenen dat de funderingskwestie gevolgen heeft voor de huizenprijzen.

Overigens beveelt de RLI de regering aan een speciaal fonds op te richten om huiseigenaren te helpen renovatiewerkzaamheden te financieren als ze problemen hebben met hun fundering – dus dat is een goed teken.

Energielabels

De Nederlandse pers berichtte eind vorige maand dat kopers flexibeler worden als het gaat om energielabels bij het uitbrengen van aanbiedingen voor de aankoop van een woning. Terwijl een paar maanden geleden dus nog heel veel vraag was naar woningen met een hoog energielabel, is de concurrentie om te kopen nu zo hevig dat kopers dit als eis achterwege laten.

Maar worden banken terughoudender in het lenen van vastgoed met een laag label?

Tot nu toe, zegt Kenneth, zijn er in ieder geval geen tekenen dat mensen lagere hypotheken krijgen aangeboden als ze een huis met de rating G of F kopen. En vergeet niet, zegt hij, dat je weliswaar meer kunt lenen als je een huis koopt met een hoog energielabel kun je ook meer lenen als je belooft ook maatregelen te nemen om de energie-efficiëntie te vergroten.

Hoeveel kunt u lenen?

Wilt u weten hoeveel u kunt lenen? Expat Hypotheken heeft een online hypotheekberekening die u kunnen helpen bij het berekenen van uw maximale lening.

Huizenprijzen stijgen, rente varieert

De rentetarieven zijn de afgelopen maanden marginaal op en neer gegaan en Kenneth zegt dat hij de komende tijd geen grote verschuivingen verwacht. Tegen het einde van het jaar, zo zegt hij, “zullen we ergens tussen de 3,5% en 4% zitten”. Dat wordt de standaard.

“Ik zou kopers niet adviseren om te wachten als ze hopen op een renteverlaging”, zegt Kenneth. “Is dit het juiste moment om te kopen? Het aanbodprobleem is nog steeds een groot probleem en het zal nog lang duren voordat er voldoende nieuwbouw op de markt komt. Er zijn ook minder huurwoningen in de buurt. Dus ik zou zeggen: als je de juiste plek vindt en de juiste hypotheek kunt krijgen, ga er dan voor.”

Kom en zeg hallo

Expat Hypotheken staat op 13 april op de IamExpat beurs in Amsterdam – waar een workshop wordt gegeven over het kopen van een huis – dus meld je aan voor je ticket en kom even hallo zeggen.

Als dat niet lukt, is het team ook gastheer reguliere webinars over het proces van het kopen van een huis in Amsterdam, Den Haag of waar dan ook in het land, als u overweegt de sprong te wagen.

Overigens voert Expat Hypotheken ook een samenwerkingsprogramma uit voor werkgevers met een internationaal personeelsbestand. Deze bedrijven bieden hun medewerkers hulp bij het omgaan met de uitdagingen op de woningmarkt en schakelen de experts van Expat Hypotheek in om te helpen aan de koopkant. Neem direct contact op met Kenneth om meer te weten te komen.

Nog vragen?

Heeft u vragen over het proces van het kopen van een woning in Nederland, dan kunt u dat altijd doen bekijk de veelgestelde vragen op de website Expat Hypotheken om te kijken of zij de antwoorden hebben. Neem gerust contact op – ze hebben een open chatlijn – als uw vraag er niet tussen staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *