Press ESC to close

Plan om de huurcontroles uit te breiden, met steun van extreemrechts


Kabinetsplannen om de huurcontrole uit te breiden naar meer woningen in Nederland zullen waarschijnlijk goedkeuring krijgen in de Tweede Kamer parlement, nu ‘neigen’ de extreemrechtse PVV naar steun.

PVV-parlementariër Barry Madlener zei maandag tijdens het debat dat hij “denkt” dat de 37 Kamerleden van de partij het plan zullen steunen als ze dinsdag bijeenkomen om het te bespreken. Steun van de PVV is essentieel voor een meerderheid in de Tweede Kamer.

De maatregel verhoogt de huidige maximale huurprijs in de huurgecontroleerde sector van € 879 per maand naar € 1.123 – gebaseerd op het aantal punten dat een woning waard is – en zou deze zomer van kracht kunnen worden.

Bij de moment Verhuurders hebben vrije keuze bij het bepalen van de huurprijs huur van onroerend goed welke berekend meer dan 142 punten waard te zijn in de regelgevend systeem. Huizen met minder punten zijn momenteel geclassificeerd als sociale woningbouw met een maximumprijs van € 879 per maand.

De nieuwe wetgeving zal de huurcontrolelimiet verhogen naar 186 punten. Ambtenaren van het ministerie schatten dat de huur van zo’n 300.000 woningen met gemiddeld € 190 zal dalen als een nieuwe huurder verhuist in, en dat 113.000 extra woningen huurgecontroleerd zullen worden.

De veranderingen zouden ten goede moeten komen aan de internationale werknemers, vooral in de grotere steden Verhuurders rekenen vaak hoge huurprijzen voor kleine appartementen, hoewel de nieuwe regels zal alleen van toepassing zijn naar nieuwe huurcontracten.

Huurders met een contract voor onbepaalde tijd hebben echter tot zes maanden na ondertekening van het huurcontract de tijd om te protesteren als zij vinden dat hun verhuurder te veel rekent En hun huis zou in de huursector vallen sector, op basis van het aantal punten dat het waard is.

Bij een contract voor maximaal twee jaar kunnen huurders tot zes maanden voor het einde van de overeenkomst een puntencheck aanvragen.

Kamerleden houden een tweede debat over de plannen Woensdag gevolgd door een stemming, waarschijnlijk over een week.

De wetgeving zal ook door de Eerste Kamer moeten worden goedgekeurd parlement waar de BBB, die zich verzet tegen de uitbreiding van de huurcontroles, de grootste partij is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *