Press ESC to close

Schulden zijn een steeds groter probleem onder jongeren: NOS


Schulden worden een steeds groter probleem onder jongvolwassenen en het betalen van de zorgverzekering is een belangrijke oorzaak, aldus de NOS woensdag.

Incassobureau Flanderijn heeft momenteel 45.000 jongeren in de boeken en ziet hun aantal met 1 à 2% per jaar toenemen, zegt directeur Michel van Leeuwen. En Paul Otter, gerechtsdeurwaarder bij incassogroep Syncasso, zei dat de toename van jonge debiteuren ‘significant genoeg is om te denken dat er iets aan de hand is’.

Alleenstaanden met een inkomen tot € 37.496 per jaar hebben recht op hulp bij het betalen van de zorgverzekering, met een maximale uitkering voor de laagste verdieners van € 123 per maand. Mensen die te veel claimen, moeten het teveel terugbetalen.

Uit onderzoek van het gezinsbestedingsinstituut Nibud in 2021 onder vakschoolstudenten bleek dat velen niet weten dat ze er aanspraak op kunnen maken. En Flanderijn zegt tegen de NOS op de hoogte te zijn van mensen die de uitkering niet durven aan te vragen als ze die toch moeten terugbetalen.

Veel jongvolwassenen komen op hun 18e in de problemen omdat ze niet weten wat er van hen verwacht wordt, zegt Nancy Rijssel van Stichting Young Adults Life Coaching tegen de NOS.

Ouders leren hun kinderen niet altijd hoe ze met hun financiën moeten omgaan, en dit is vooral een probleem in huishoudens waar geld een probleem is, zei ze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *