Press ESC to close

Senatoren zeggen ja tegen uitbreiding van de huurcontroles vanaf 1 juli


Zoals verwacht stemden senatoren dinsdag vóór wetgeving die de huurcontroles vanaf 1 juli zal uitbreiden tot het grootste deel van de Nederlandse huurwoningmarkt.

‘Dit is een enorme mijlpaal’, zegt minister van Binnenlandse Zaken Hugo de Jonge, die volgende week een buiging maakt als de nieuwe regering aan de macht komt.

“Deze nieuwe wet zal huurders beschermen en dat hebben we echt nodig. De explosie van de huurprijzen als gevolg van het tekort aan woningen heeft het voor mensen met een normaal inkomen onmogelijk gemaakt. Deze wetgeving gaat voor duizenden huurders het verschil maken.”

De Jonge zei eerder dat hij verwacht dat 90% van de Nederlandse huurwoningen in het nieuwe systeem onder huurcontrole zal vallen.

De wetgeving zal van invloed zijn op alle nieuwe huurcontracten die vanaf 1 juli worden ondertekend, evenals op enkele oudere contracten. Verhuurders zijn wettelijk verplicht om huurders te vertellen hoeveel “punten” hun woning waard is. Alle eigendommen met een waarde van 186 punten of minder vallen dan onder huurcontroles wanneer er een nieuwe huurovereenkomst is. Een appartement met een waarde van maximaal 186 punten mag dan maximaal € 1.157,95 per maand aan huur kosten.

Woningen met een waarde van minder dan 143 punten worden beschouwd als sociale woningen en als huurders momenteel meer betalen dan de maximale huurprijs van € 880, kunnen ze een korting aanvragen, ongeacht hoe lang ze er al wonen.

Er worden punten toegekend voor onder meer het aantal slaapkamers, het al dan niet voorzien van een luxe badkamerinrichting en de ouderdom van de woning. Ook is het puntensysteem vernieuwd om meer gewicht te geven aan hoge energielabels, buitenruimte en de kwaliteit van keukens en badkamers.

Verhuurders hebben tot januari 2025 de tijd om ervoor te zorgen dat hun huurders weten hoeveel punten hun woning waard is. Als de woning minder dan 186 punten waard is en huurders teveel betalen, kunnen zij actie ondernemen om de huur te laten verlagen als de huur nieuw is. De regels gelden ook voor studentenkamers, deelwoningen en woningen van particuliere eigenaren.

Beleggers en ontwikkelaars hebben betoogd dat de nieuwe regels het onrendabel zullen maken om in goedkopere huurwoningen te investeren, en er zijn enkele aanwijzingen dat zij kleine stadsappartementen verkopen.

Ontwikkelaars die tot 2028 aan de slag gaan met nieuwe huurwoningen kunnen echter twintig jaar lang een premie van 10% bovenop de officiële verhoging rekenen. De officiële jaarlijkse huurverhoging zal gebaseerd zijn op de inflatie of op de gemiddelde loonstijging plus 1%. Dit jaar bedraagt ​​het cijfer 5,5%.

Expats

De veranderingen zouden ten goede moeten komen aan de internationale werknemers, vooral in de grotere steden Verhuurders rekenen vaak hoge huurprijzen voor kleine appartementen, hoewel de nieuwe regels alleen van toepassing zullen zijn op nieuwe huurovereenkomsten.

Volgens het Parool schatten de gemeenteambtenaren van Amsterdam dat slechts 25% van de particuliere huurwoningen in de hoofdstad meer dan 186 punten waard zal zijn. Momenteel wordt ongeveer 50% van de 150.000 woningen van particuliere verhuurders in Amsterdam verhuurd voor meer dan € 1.100,-.

Deskundigen suggereren dat appartementen van ongeveer 40 vierkante meter, die momenteel voor minimaal € 1.500 worden verhuurd, waarschijnlijk onder huurcontroles zullen vallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *