Press ESC to close

Senatoren zijn van plan de uitbreiding van de huurcontroles naar 90% van de woningen te steunen


Wetgeving om meer woningen onder het Nederlandse huurcontrolesysteem te brengen zal waarschijnlijk volgende week door de Senaat worden aanvaard, ondanks het verzet van de landbouwers-BBB, de grootste partij in de Eerste Kamer.

Tijdens het debat van dinsdagavond over de plannen, die de huurcontrole zullen uitbreiden naar woningen met een waarde tot € 1.123 per maand, werd duidelijk dat de PVV vóór zal stemmen, in tegenstelling tot de BBB en de VVD, twee van de nieuwe coalitie van de extreemrechtse partij. partners.

De wet zal op 1 juli van kracht worden en de nieuwe regels vereisen dat verhuurders nieuwe huurders moeten vertellen hoeveel punten hun eigendom vanaf die datum waard is – hoewel er een vertraging van zes maanden kan zijn om verhuurders meer tijd te geven om de informatie te verzamelen. .

De punten bepalen de maximale huurprijs en huurders kunnen tot een jaar na ondertekening van het contract naar de huurcommissie stappen en om verlaging vragen als de kale huur boven deze grens komt.

Er werd snel en heftig gelobbyd tegen de nieuwe wet, waarbij senatoren meldden dat ze overspoeld waren met berichten waarin hen werd opgeroepen om tegen de maatregelen te stemmen. Verhuurders en projectontwikkelaars hebben campagne gevoerd om de plannen in de ijskast te krijgen, met het argument dat de nieuwe maatregelen mensen zullen ontmoedigen om onroerend goed te verhuren en tot een golf van uitverkoop zullen leiden.

“Ik hecht meer belang aan eerlijke huurprijzen”, zei GroenLinks-PvdA-senator Hetty Janssen-Van Helvoort tijdens het debat. “Mijn partij is uitdrukkelijk in het voordeel van de huurder.”

In feite is de minister van plan de huidige maximale huur in de huurgecontroleerde sector te verhogen van € 879 per maand naar € 1.123 – op basis van het aantal punten dat een woning waard is.

Op dit moment hebben verhuurders vrije keuze bij het bepalen van de huurprijs van onroerend goed, dat volgens het regelgevingssysteem meer dan 143 punten waard is. Woningen met minder punten vallen onder de sociale huurwoningen met een maximale prijs van € 879,- per maand en zijn alleen toegankelijk voor mensen met een laag inkomen.

Het nieuwe maximum van De Jonge ligt tussen de 186 punten, wat betekent dat veel meer woningen onder huurcontrole zullen vallen. Er worden punten toegekend voor voorzieningen zoals het aantal slaapkamers, het al dan niet voorzien van een luxe badkamerinrichting en de ouderdom van de woning.

Huurverlagingen

Ambtenaren van het ministerie schatten dat de huur van zo’n 300.000 woningen met gemiddeld € 190 zal dalen als er een nieuwe huurder intrekt, en dat 113.000 extra woningen huurgecontroleerd zullen worden. De veranderingen zouden ten goede moeten komen aan internationale werknemers, vooral in de grotere steden, waar verhuurders vaak hoge huurprijzen vragen voor kleine huizen, hoewel de nieuwe regels alleen van toepassing zullen zijn op nieuwe huurcontracten.

Ook wordt het puntensysteem vernieuwd om meer gewicht te geven aan hoge energielabels, buitenruimte en de kwaliteit van keukens en badkamers. De jaarlijkse huurstijging zal in lijn zijn met de loonstijging plus 1%.

Momenteel is 57% van de Nederlandse woningvoorraad koopwoningen, is 33% huurgecontroleerd en is slechts 9% beschikbaar voor mensen die meer dan € 40.000 verdienen en willen huren. Woningcorporaties bezitten het grootste deel van de huurwoningen, maar 1,2 miljoen daarvan zijn in handen van particuliere beleggers, van wie velen slechts een paar appartementen als pensioen bezitten.

Senatoren stemmen volgende dinsdag over de nieuwe wetgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *