Press ESC to close

Stadsverwarmingssystemen op ijs in geschil over eigendom


Ongeveer 90% van de nieuwe plannen om nieuwe woningen aan te sluiten op stadsverwarmingssystemen is momenteel in uitvoering ijs, vanwege meningsverschillen tussen commerciële bedrijven en de overheid over wie eigenaar is van de netwerken, zo blijkt uit de actualiteit Nieuwsuur.

Stads- en stadsverwarmingssystemen maken gebruik van overtollige warmte die wordt gegenereerd door de industrie of door verbranding afval, En zijn gezien als een belangrijk onderdeel van de transitie naar schonere energie. Het kabinet wil het aantal huishoudens dat is aangesloten op een stadsverwarmingsplan de komende zeven jaar verdubbelen naar één miljoen.

Het meningsverschil centra over overheidsplannen om de infrastructuur onder publieke controle te brengen. Ongeveer 90% van de stadsverwarmingsnetwerken van het land zijn dat wel in particuliere handen. eigendom van de Zweedse overheid Vattenfall, Eneco, dat is onderdeel van Mitsubishi En Ennatuurlijk domineren de markt.

Eneco-directeur Ron Wit zegt tegen Nieuwsuur dat als de netwerken in publieke handen zijn, de investeringsrisico’s te groot zijn En het zou onverantwoord zijn om te investeren.

“Als we er geld in blijven steken in, en niet weten of we onze investering terugkrijgen, dan kunnen we niet langer kapitaal van onze aandeelhouders krijgen”, zei hij.

De wetgeving heeft dat niet gedaan geweest afgerond En Energiebedrijven, aldus Wit, worden geconfronteerd met te veel onzekerheden over zaken als compensatie en of ze hun investeringen wel of niet terugverdienen.

Echter, minister van Klimaat aldus Rob Jetten dat hij is niet van plan zijn plannen te wijzigen. “Het is een fundamentele keuze om voor een meerderheidsbelang in de publieke sector te gaan, en dat is ook zo de weg het werkt met succes in heel Europa”, zei hij.

In huidig wetgeving, de kosten van stadsverwarming zijn mogen stijgen met de gasprijs, ook al zijn de woningen gasloos. Daarnaast huurders en huiseigenaren hebben geen keus welk bedrijf ze moeten gebruiken. Lokale raden willen daarom graag controle hebben over netwerken, omdat deze in feite monopolies zijn.

In beide Rotterdam en Amsterdam stad Verwarmingsleveranciers zijn onder vuur komen te liggen vanwege de stijgende kosten voor huurders En sommige woningcorporaties hebben projecten om over te stappen stopgezet. De energiebedrijven zeggen dat dit te wijten is aan de hogere kosten waarmee ze worden geconfronteerd via onderaannemers en personeel En apparatuur.

Twee jaar geledenJetten zei dat hij er gedeeltelijk naar keek privatiseren stadsverwarmingsbedrijven en koppel de kosten van stadsverwarming los van de gasprijzen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *