Press ESC to close

Startende kopers voelen zich in de knel omdat huiseigenaren extra eigen vermogen verzilveren


De hoeveelheid overwaarde in de huizen van mensen is de afgelopen vier jaar bijna verdrievoudigd, waardoor starters gedwongen worden meer geld uit te geven om te concurreren met mensen die al op de woningmarkt staan, zo blijkt uit cijfers.

Uit hypotheekdatabase Hypotheken Data Netwerk (HDN) blijkt dat de gemiddelde huiseigenaar € 185.000,- van zijn bestaande woning kan overboeken naar een nieuwe, vergeleken met € 66.000,- in 2020.

Nu de prijzen het afgelopen kwartaal met 10,5% op jaarbasis zijn gestegen, moeten nieuwe kopers nu ongeveer € 42.000 voor een aanbetaling zien te vinden, een stijging van 10% vergeleken met een jaar geleden, terwijl bestaande huiseigenaren meer geld kunnen vasthouden. van hun spaargeld.

“Als je op de vastgoedmarkt zit, is dat uiteraard uitstekend nieuws, maar zo niet, dan wordt de uitdaging om een ​​voet tussen de deur te krijgen steeds groter”, aldus HDN-directeur Jennifer op ’t Hoog.

“We zouden allemaal graag zien dat jongeren in Nederland een eigen plek krijgen, een eigen leven opbouwen en pas op hun 33ste thuis hoeven te wonen. Want dat is de gemiddelde leeftijd waarop mensen hun eerste huis kopen.”

Tegelijkertijd steeg het bedrag dat kopers lenen voor een hypotheek met 10%, waarbij de helft van alle aanvragen afkomstig is van mensen onder de 35 jaar, aldus adviesbureau De Hypotheker.

In het tweede kwartaal van 2024 sloten kredietverstrekkers 120.000 nieuwe hypotheken af, een stijging van 27,7% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Het aantal tweede hypotheken dat werd afgesloten door mensen die verbouwen, verlengen of energiebesparende maatregelen nemen, steeg met 33%, waarbij het gemiddelde bedrag met 15% steeg tot bijna € 100.000.

Het aantal transacties is de afgelopen jaren afgenomen omdat kopers aarzelden toen de rente vanaf medio 2022 begon te stijgen, maar nu de rente zich in de eerste helft van dit jaar stabiliseerde, lijken ze weer op de markt te zijn teruggekeerd.

“Seniorenwoningen bouwen”

Sinds 2023 kunnen werkende stellen de volledige waarde van hun beide inkomens meenemen bij het aanvragen van een hypotheek, waardoor het totale bedrag dat ze kunnen lenen stijgt.

Mark de Rijke, commercieel directeur van De Hypotheker, zei dat oudere huiseigenaren die wilden inkrimpen niets geschikts konden vinden, waardoor er een tekort ontstond aan gezinswoningen voor mensen die hogerop wilden komen, wat de markt opblaast.

“Het is van cruciaal belang dat we meer seniorenwoningen bouwen”, zei hij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *