Press ESC to close

Verhuurders moeten huurders mogelijk miljarden euro’s terugbetalen


Een reeks rechterlijke uitspraken over huurovereenkomsten met de particuliere sector zou ertoe kunnen leiden dat grote institutionele beleggers tot € 6,4 miljard aan overtollige huur aan huurders zullen moeten terugbetalen. Financieel Dagblad zei maandag.

Het cijfer komt uit onderzoek van verhuurders naar de mogelijke impact van verschillende gevallen waarin werd vastgesteld dat huurders jarenlang te veel in rekening hadden gebracht. De Hoge Raad onderzoekt momenteel de situatie.

Als verhuurders gedwongen worden geld terug te betalen aan huurders, kan dit een aantal van hen in liquiditeitsproblemen brengen, aldus Wim Wensing, voorzitter van institutionele beleggers organisatie IVBN vertelde de krant.

“Het zal een impact hebben op de waarde van onroerend goed… en gevolgen hebben voor ons vermogen om in nieuwe woningen te investeren en onze huidige portefeuilles energiezuiniger te maken”, zei hij. “Het zal een grote impact hebben op de samenleving.”

Grote commerciële verhuurders verhoogden de huurprijzen op basis van inflatie, plus tussen de 3% en 5% per jaar. Hoeveel extra was er aan de hand hen. Verschillende lagere rechtbanken hebben echter gezegd dat dit oneerlijk is en in strijd is met de Europese regels voor consumentenbescherming.

Ze hebben daarom in sommige gevallen alle eerdere huurverhogingen geschrapt, wat voor huurders tot honderden euro’s per maand heeft geleid.

Als de Hoge Raad het standpunt van de lagere rechter aanvaardt, zal dit gevolgen hebben voor de huurprijzen van alle 600.000 vrijesectorwoningen in particulier bezit plus 100.000 duurdere woningen van woningcorporaties, zegt de IVBN.

Sinds 2021 heeft het kabinet de maximale huurverhoging in de niet-huurgecontroleerde sector beperkt tot de inflatie plus 1% of de gemiddelde loonsverhoging plus 1%, afhankelijk van welke van de twee het laagst is.

Kamerleden hebben onlangs gestemd om dit proces tot 2027 voort te zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *