Press ESC to close

Vluchtelingenorganisatie COA heeft een boete van 1,5 miljoen euro opgelegd vanwege de overbevolking in Ter Apel


Vluchtelingenopvangcentrum COA heeft een boete gekregen van maximaal € 1,5 miljoen wegens overschrijding van de wettelijke limiet voor vluchtelingenaantallen in centrum Ter Apel.

Het centrum heeft slechts een vergunning om onderdak te bieden aan 2.000 nieuwkomers, en de gemeenteraad stapte vorig jaar naar de rechter om het agentschap te dwingen zich aan de regels te houden. Rechters waren het erover eens dat aan de limiet moest worden voldaan en zeiden dat het COA € 15.000 per dag zou moeten betalen voor elke dag dat de limiet werd overschreden.

Sinds 24 februari, toen de nieuwe regels werden ingevoerd, werd de limiet slechts een handvol dagen gehandhaafd.

De gemeente Westerwolde zegt nu van plan te zijn in gesprek te gaan met het COA over wat er nu moet gebeuren en sluit verdere juridische stappen niet uit.

Het tekort aan bedden voor vluchtelingen is de afgelopen weken verergerd doordat een aantal tijdelijke onderkomens hun deuren hebben gesloten.

Bovendien heeft het plan van de nieuwe coalitie om de wetgeving te verscheuren om ervoor te zorgen dat vluchtelingen over het hele land worden verspreid, er al toe geleid dat sommige gemeenten zijn gestopt met zoeken naar mogelijke huisvesting.

Het probleem is verergerd door het algemene tekort aan woningen. Ongeveer 19.500 vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen, verblijven nog steeds in vluchtelingencentra vanwege het tekort aan reguliere woningen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *