Press ESC to close

Vluchtelingenorganisatie moet een boete van 1 miljoen euro betalen wegens overbevolking


Het bedrag dat het COA voor vluchtelingenopvang COA moet betalen aan de gemeente vanwege de overbevolking in opvangcentrum Ter Apel bedroeg deze week ruim een ​​miljoen euro, zo blijkt uit cijfers van het bureau.

Woensdagnacht sliepen opnieuw meer dan de toegestane 2.000 mensen op de locatie, waardoor de door de rechtbank opgelegde boete nog hoger werd. Wat het met de gemeente gaat doen, heeft de gemeente nog niet gezegd geld, maar hoopt het wel te hebben afgerond een plan vóór de zomer.

Rechters oordeelden eerder dit jaar dat het COA voor elke nacht een boete van € 15.000,- moet betalen centrum had meer dan 2.000 inwoners – de wettelijke limiet.

“Wij doen er alles aan om onze afspraak met de gemeente Westerwolde na te komen en boetes te voorkomen”, aldus het bureau eerder dit jaar. “Maar door de hoge bezettingsgraad en stroom nieuwkomers is dat niet altijd mogelijk.”

In januari heeft de senaat gestemd gunst van nieuwe wetgeving die de vluchteling eerlijker over het land zal verdelen. Sommige gemeenten hebben geen huisvesting voor asielzoekers geboden, hetzij tijdelijk, hetzij permanent onderdak voor degenen die een verblijfsvergunning hebben gekregen.

Het probleem in Ter Apel is verergerd doordat er drie grote vluchtelingen zijn centra te Nijmegen, Biddinghuizen En Breda is onlangs gesloten en de contracten met een aantal vakantieparken en hotels zijn beëindigd naarmate het zomerseizoen nadert.

De reguliere en noodopvangplaatsen van het COA voorzien momenteel in bedden voor bijna 70.000 mensenmaar 19.000 van hen hebben een verblijfsvergunning gekregen en hadden naar een normale woning moeten verhuizen.

Het tekort aan woningen in Nederland in het algemeen zorgt er echter voor dat ze nergens heen kunnen, wat de druk op de huisvesting voor vluchtelingen verder vergroot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *