Press ESC to close

Vorig jaar werden er slechts 16.600 nieuwbouwwoningen verkocht: CBS


In totaal vonden in de laatste drie maanden van 2024 6.100 nieuwbouwwoningen een eigenaar, een stijging van 15% ten opzichte van de periode een jaar eerder.

Maar dat was niet genoeg om het totaal aantal verkochte nieuwbouwwoningen over het gehele jaar op ruim 16.600 te brengen, het laagste cijfer in vijf jaar.

Volgens de nieuwe cijfers, gebaseerd op CBS- en kadastergegevens, waren de prijzen 3% hoger dan in 2022. In de laatste drie maanden van het jaar bedroeg de gemiddelde prijs voor een nieuwe woning € 502.000,-, terwijl een bestaande woning gemiddeld € 422.000,- bedroeg.

Particuliere investeerders en ontwikkelaars bouwen minder nieuwe woningen, daarbij verwijzend naar overheidsplannen om de huurcontroles te verscherpen en andere financiële problemen.

Grote woningbouwprojecten worden gesloopt omdat er niet genoeg kopers zijn en het aantal nieuwbouwprojecten daalt. Ontwikkelaars willen doorgaans minimaal 70% van de eigendommen verkopen voordat ze met de werkzaamheden beginnen.

Ondertussen steeg de prijs van onroerend goed in 18 EU-landen in het laatste kwartaal van vorig jaar, waarbij de hoogste stijging – 13% – werd opgetekend in Polen, volgens cijfers van Eurostat.

De prijzen daalden het meest – 14% – in Luxemburg. In de EU als geheel stegen de prijzen met 0,2%. Nederland zat met een stijging van 0,1% net onder het EU-gemiddelde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *