Press ESC to close

Weinig huurders uit de vrije sector betwisten de hoge huurprijzen die zij betalen


Slechts 469 mensen die vorig jaar een huurcontract tekenden in de niet-huurgecontroleerde sector betwistten het bedrag dat ze betaalden, zo blijkt uit onderzoek van de consumententelevisieshow Pointer.

In totaal zijn er in 2023 naar schatting 100.000 nieuwe huurovereenkomsten getekend in de niet-huurgecontroleerde sector.

Van degenen die een klacht indienden bij een huurrechtbank, wonnen er 313 hun zaak, wat resulteerde in een huurverlaging van gemiddeld € 433 per maand. Dit kwam doordat hun woning niet in aanmerking kwam voor voldoende punten om te worden geclassificeerd als een woning uit de vrije sector en in plaats daarvan onder huurcontroles had moeten vallen.

Punten worden toegekend op basis van vierkante meters, verwarming, buitenruimte, waarde van het onroerend goed en luxe inrichting. Woningen met een waarde tot 142 punten hebben een maximale huurprijs van iets minder dan € 890,- en vallen onder huurcontrole. Voor alle overige woningen kunnen verhuurders momenteel in rekening brengen wat zij willen.

Vooral kleine appartementen waren het meest waarschijnlijk onderworpen aan huurcontroles, omdat ze minder dan 142 punten waard waren. Ook gedeelde appartementen met meer dan twee volwassenen vallen altijd onder het puntensysteem.

Huurders in de ‘particuliere’ sector hebben zes maanden de tijd om in beroep te gaan tegen de huurprijs die zij zijn overeengekomen te betalen.

Pointer ontdekte dat veel mensen niet op de hoogte waren van de mogelijkheid om de huur aan te vechten en anderen gaven aan geen conflict met hun verhuurder te willen, gezien het tekort aan huurwoningen.

De regering is dat van plan huurcontroles uitbreiden om eigendommen met een waarde tot € 1.100 te dekken in het puntensysteem en parlementsleden zullen later deze maand over de stap debatteren.

De veranderingen zouden ten goede moeten komen aan de internationale werknemers, vooral in de grotere steden Verhuurders rekenen vaak hoge huurprijzen voor kleine huizen, hoewel de nieuwe regels dat alleen zullen doen toepassing op nieuwe huurovereenkomsten.

Er is ook toenemend bewijsmateriaal dat verhuurders in de grotere steden hun kleinere eigendommen verkopen om te voorkomen dat ze onderdeel worden van de huurgecontroleerde sector.

Heeft u uw huur betwist of denkt u erover na? Voor een verhaal horen wij graag van u. E-mail redactie@dutchnews.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *