Press ESC to close

Werkgeversorganisatie AWVN roept op tot nuance in het arbeidsdebat


Werkgevers’ organisatie AWVN zegt bezorgd te zijn over het “negatieve sentiment” dat eromheen hangt werk migratie en roept op tot een genuanceerder debat over de voor- en nadelen van het binnenhalen van buitenlandse werknemers.

De opmerkingen komen nadat het hoofd van de inspectie van het ministerie van Sociale Zaken zei om meer mensen naar Nederland te halen laaggeschoold werk in slachthuizen en distributie centra zal de ‘ellendige werk- en levensomstandigheden’ waarin veel mensen zich bevinden alleen maar vergroten.

Een groot deel van de negatieve toon die zich richt op slechte arbeidsomstandigheden en huisvesting, en zorgen over de impact op de openbare diensten, is gerechtvaardigd, aldus de AWVN in een nieuw rapport. “Een hoogopgeleide ASML-medewerker is echter heel anders dan iemand die in de kassen komt werken”, zegt een woordvoerder tegen de krant. Financieel Dagblad op maandag.

Door onderscheid te maken tussen verschillende soorten migratie kan de focus op de mogelijke negatieve bijwerkingen worden verbeterd en kunnen meer gerichte oplossingen worden gevonden, aldus de woordvoerder.

Hoofdinspecteur Rits de Boer De Boer heeft zich uitgesproken over de exploitatie van vooral oostelijk Europeanen hebben eerder opgeroepen tot een heroverweging van de economische strategie van het land. “Het is belangrijk dat we ernaar kijken nieuw industrie, dat we zowel naar de keerzijde als naar de economische voordelen kijken”, zei hij vorige week tegen de Volkskrant.

“Arbeidsmigratie kan op papier leiden tot groei van het bbp, maar de kosten zoals de druk op de huizenmarkt, het onderwijs, de energievoorziening en de gezondheidszorg zijn niet ingeprijsd”, zei hij. “Maar lokale overheden moeten met deze negatieve effecten rekening houden als ze besluiten over vergunningen.”

De AWVN vindt dat de overheid consistentie moet tonen. Wijzigingen in de 30%-regeling en de discussie over het gebruik van het Engels op universiteiten schaden de reputatie van Nederland als goede plek om zaken te doen, aldus de woordvoerder.

Bovendien zal het nemen van snelle beslissingen over het afbouwen of verplaatsen van bepaalde industrieën een veel bredere impact hebben, aldus het agentschap.

Zo genereert de glastuinbouw, die veel buitenlandse werknemers in dienst heeft, een toegevoegde waarde van 8 miljard euro per jaar voor de Nederlandse economie en ondersteunt ze een groot ecosysteem, dat zich uitstrekt van zaadbedrijven tot Wageningen Universiteit, aldus de woordvoerder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *