Press ESC to close

Woningcorporaties bieden meer gedeelde woonruimte aan


Woningcoöperaties denken erover om meer woningaandelen aan alleenstaanden aan te bieden, in een poging het tekort aan sociale woningen te verlichten en de wachtlijsten te verkorten.

Ruim de helft van de huurders van sociale huurwoningen bestaat uit eenpersoonshuishoudens, blijkt uit cijfers die de NOS heeft opgevraagd bij brancheorganisatie Autoriteit Woningcorporaties.

Velen bewonen woningen die volgens de criteria van het Europese statistiekbureau Eurostat te groot voor hen zijn. Een alleenstaand huishouden met meer dan één slaapkamer is volgens het bureau ‘onderbezet’.

Van de sociale huurwoningen die jaarlijks leegkomen, wordt 70,5% verhuurd aan een alleenstaande. “Veel van onze huurders wonen in ruime huizen”, zegt een woordvoerder van de Zaanse woningbouwcorporatie Parteon tegen de omroep. “We zien meer onderbezetting dan overbevolking. Ongeveer 73% van onze eenpersoonshuishoudens woont in huizen met twee of meer slaapkamers, terwijl 40% er drie of meer heeft”, zei hij.

Woningcorporaties bieden steeds vaker woningaandelen aan aan huurders op hun wachtlijsten. Talis in Nijmegen verhuurt 40 woningen aan twee alleenstaanden en wil dat jaarlijks uitbreiden met 50 aandelen. “We hebben veel grote gezinswoningen en we vinden het zonde om deze aan één persoon te verhuren”, aldus een woordvoerder van Talis.

Potentiële Talis-huurders mogen geen partners zijn en elk moet bij de corporatie geregistreerd zijn. Zij kunnen op de wachtlijst blijven totdat er een geschikte woning voor een alleenstaande beschikbaar komt.

Deze opzet is er vooral op gericht om jongere huurders sneller aan een woonruimte te helpen, aldus koepelorganisatie Aedes. “Bedrijven worden zich bewust van efficiëntere manieren om de woningvoorraad te beheren”, aldus een woordvoerder.

Ook voor de schatkist zijn woningaandelen voordelig omdat de huur wordt gedeeld en huurders geen huurtoeslag nodig hebben. “Bedrijven verhuren jaarlijks 125.000 woningen aan eenpersoonshuishoudens. Als daar 15.000 van worden gedeeld, zou dat de schatkist over vijf jaar ongeveer 300 miljoen euro opleveren, en over tien jaar 600 miljoen euro”, zegt Frans Dirks van denktank Platform 31.

Het is nog niet duidelijk wat het kabinet gaat doen als huurders die delen een uitkering krijgen. Momenteel worden de uitkeringen verlaagd als twee mensen in dezelfde woning een bijstandsuitkering aanvragen.

Voor de particuliere sector zijn de regels anders en moeten verhuurders een vergunning hebben om een ​​woning te verhuren aan meer dan twee volwassenen die geen legaal huishouden vormen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *