Press ESC to close

Activisten die zich in Den Haag op de schilderkunst van Vermeer richtten, winnen hoger beroep


Van drie demonstranten die vloeistof naar het Meisje met de parel van Johannes Vermeer gooiden en zich aan de muur vastkleefden, is hun straf in hoger beroep vernietigd.

De Belgische activisten van de groep Just Stop Oil richtten zich in oktober 2022 op het schilderij in het Mauritshuis in Den Haag om het bewustzijn over klimaatverandering te vergroten.

Het schilderij zelf, dat dateert van omstreeks 1665, was onbeschadigd, maar de lijst en het beschermglas moesten worden schoongemaakt. Het museum moest bezoekers compenseren die het kunstwerk niet konden zien terwijl het werd verwijderd.

Eén van de drie mannen gooide de vloeistof terwijl de ander zichzelf aan de muur plakte en de derde de scène filmde.

Rechters van de rechtbank veroordeelden de mannen tot een gevangenisstraf van twee maanden, waarvan de helft voorwaardelijk. Maar het hof van beroep zei dat een gevangenisstraf een inbreuk zou zijn op hun recht op vrijheid van meningsuiting en andere mensen zou afschrikken die vreedzaam wilden protesteren.

De rechtbank gaf de mannen ook de eer dat ze het schilderij vooraf hadden geïnspecteerd om er zeker van te zijn dat het canvas door hun daden niet zou worden beschadigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *