Press ESC to close

Concertgebouw Amsterdam annuleert strijkkwartet Jerusalem


Het Concertgebouw in Amsterdam heeft geannuleerd twee concerten van het Jerusalem Quartet omdat het op de hoogte was gesteld van demonstraties en vanwege “recente gebeurtenissen” bij protesten in Amsterdam.

Het Israëlische strijkkwartet zou donderdag en zaterdag optreden, maar kaarthouders hebben nu te horen gekregen dat de concerten niet doorgaan.

“Deze beslissing is niet lichtvaardig genomen”, zegt een woordvoerder tegen Trouw. “Maar we willen de veiligheid van ons personeel, onze bezoekers – vaak ouderen – en de muzikanten garanderen.”

Er was contact met zowel het burgemeesterskantoor als de politie, maar uiteindelijk was het de beslissing van het Concertgebouw om af te gelasten, zegt hij.

Pro-Palestijnse demonstranten hebben al twee concerten van het kwartet in Nederland verstoord – één in februari in Den Haag en één in Amsterdam in januari. Zij beweren dat het kwartet wordt gebruikt om de reputatie van Israël op te poetsen en de aandacht af te leiden van de situatie in Gaza.

De joodse gemeenschapsgroep CJO noemde het besluit van het Concertgebouw “ongelooflijk” en beschuldigde de organisatie ervan organisatoren van “het geven van een nieuwe betekenis aan de term annuleringscultuur”.

Het kwartet zelf zei op sociale media dat de beslissing “capitulatie voor pesten en terrorisme” was.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *