Press ESC to close

De haring van dit jaar is “lekker vet”, het seizoen begint op woensdag


De haringvangst van dit jaar is ‘lekker vet’, meldt de Telegraaf maandag, voorafgaand aan de officiële start van het haringseizoen woensdag.

Vorig jaar moest de start van het seizoen een week worden uitgesteld omdat de vissen niet gereed werden geacht. Op de verkoop van de “nieuwe haring” wordt streng gecontroleerd en de vis mag pas verkocht worden nadat de Vereniging van Haringgroothandelaren de kwaliteit voldoende heeft bevonden en de datum heeft vastgesteld.

Dinsdag wordt het eerste vat vis verkocht ten behoeve van het goede doel – dit jaar de Nederlanders hersenbank en Nederlands brein instituut zijn de begunstigden. Op donderdag, Hollandse Nieuwe zal in de winkels verkrijgbaar zijn, en visverkopers die het embargo overtreden, riskeren boetes die oplopen tot duizenden euro’s.

Toen op zaterdag Vlaggetjesdag (dag van de vlaggetjes) wordt in Scheveningen gevierd, een traditie waar op teruggegrepen wordt wanneer de haringvloot kwam thuis. Meest Hollandse Nieuwe Zijn Eigenlijk gevangen door de Noren, Zweden en de Denen en de laatste twee Nederlandse trawlers gaven het in 2013 op.

Hollandse Nieuwe is de naam die wordt gegeven aan jonge haring die tussen half mei en eind juni wordt gevangen en een lichaamsvetpercentage heeft van minimaal 16%. De vissen worden gestript en gezouten, maar de alvleesklier met een enzym dat de vis helpt rijpen blijft op zijn plaats.

Hollandse Nieuwe Zijn Eigenlijk weken vóór de start van het seizoen gevangen, gezouten en diepgevroren tot de officiële start. Om de haringworm te doden moet de vis sowieso wettelijk ingevroren worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *