Press ESC to close

De krant hekelt de verhoging van de BTW naar 21% als een ‘bedreiging voor de diversiteit’


Meer dan dertig kranten en nieuwsmedia roepen de coalitiepartners op om plannen om de BTW op kranten te verhogen van 9% naar 21% vanaf 2026 te schrappen. Ze zeggen dat dit de toegang tot onderzoeksjournalistiek voor mensen met een laag inkomen zal beperken.

In een paginagrote advertentie zeiden de media dat de stijging ertoe zal leiden dat het aantal abonnementen zal dalen en dat er “een groeiende nieuwskloof” zal ontstaan.

De stijging zal ook financiële gevolgen hebben voor kranten, met name kleinere en regionale titels, en ‘een bedreiging vormen voor het diverse karakter van de journalistiek in Nederland’, aldus de redactie van de Volkskrant, NRC, Trouw, AD, Telegraaf en de regionale kranten.

De redactie riep de partijen op om de opkomst te schrappen ‘nu kan het nog’.

Met een belastingtarief van 21% zou Nederland, samen met Bulgarije, tot de Europese landen behoren met de hoogste BTW op papier.

De door PVV, VVD, NSC en BBB overeengekomen verhoging kwam als “een complete verrassing”, zegt Corine de Vries, voorzitter van de Nederlandse Redactievereniging, tegen de NOS. “Ik begrijp het niet. De partijen zeggen dat lees- en schrijfvaardigheid belangrijk zijn, maar dat ze kranten, tijdschriften en boeken duurder maken”, zei ze.

Ook op kaartjes voor theaters, musea en concerten gaat de BTW omhoog, maar niet op kaartjes voor pretparken en bioscopen.

De vereniging van onafhankelijke theaterproducenten VVTP zei te hopen dat de verhoging wordt geschrapt.

De meeste theaterbezoekers gaan naar musicals en andere grootschalige producties en een BTW-verhoging zou culturele ondernemers die geen subsidies krijgen het hardst treffen, zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *