Press ESC to close

Een mengelmoes van smaken: het 750-jarig jubileum van Amsterdam krijgt vorm


Van een nieuwe kaas tot een 15 km lang feest op de ring A10: de voorbereidingen voor de viering van de 750 Amsterdam zijn in volle gang.e jaar.

Programmadirecteur Sietse Bakker riep vrijdagochtend tijdens een evenement in Amsterdam op tot meer lokale ideeën, sponsors en deelnemers. “Dit is niet voor de gemeenteraad – het is een feest voor de hele stad, door de hele stad”, zei hij. “Ons doel is om zoveel mogelijk Amsterdammers enthousiast te maken voor het jubileum en trots te laten zijn op de stad.”

Een installatie in de vorm van een gigantisch cadeau toert een week lang door verschillende delen van Amsterdam en Weesp en stimuleert mensen om ideeën in te sturen. En – hoewel er op het evenement geen sprake was van moderne expats – benadrukten de organisatoren dat inclusie een belangrijk thema zal zijn.

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam heeft ondertussen gezegd dat Amsterdam 750 weliswaar grote sponsors heeft zoals Heineken en Rabobank, maar dat er nog steeds een begrotingsgat is van € 3 miljoen.

Plannen stapelen zich op voor evenementen als een groots openingsconcert in de Ziggo Dome op 27 oktober 2024, een Amsterdam Expo over de geschiedenis van Amsterdam en een feest op de autovrije ring op midzomerdag 2025, 21 juni. Dat zegt Bakker. er zal ook een poging worden gedaan om verschillende verhalen over de Amsterdamse minderheidsgemeenschappen te vertegenwoordigen en “dieper te gaan”.

Bedankt

Eén evenement, de ‘geest van Amsterdam’, wil dit in november 2024 doen, met een festival in verschillende religieuze gebouwen in de stad. Rob-Jan Glas, oprichter van het initiatief, zegt: “Wat wij met dit project in onze prachtige gebedshuizen willen doen, is een aantal zaken in onze westerse samenleving normaliseren: bijvoorbeeld meer naar de ander kijken, misschien zeggen bedankt, ik stop even en zie deze gebedshuizen als… iets om met de hele stad te delen.

Hij voegde eraan toe dat het belangrijk was om op een vriendelijke manier aan alle Amsterdammers te denken: “Onze VIP’s zijn de meest kwetsbare groepen in de stad. Dit zijn onze helden: mensen die thuiszitten, vluchtelingen, mensen zonder papieren, mensen die vaak het feest helaas missen.”

Een ander project, Amsterdam Expo in de Westergasfabriek, heeft tot doel een podium te bieden aan vrouwen die belangrijk zijn geweest in de geschiedenis van Amsterdam, maar wier bijdrage tot nu toe over het hoofd is gezien. Judikje Kiers, directeur van het Amsterdam Museum, dat aan het project werkt, zegt: “Er zijn veel te weinig vrouwenverhalen in de geschiedenis van Amsterdam [so we are asking people to] schrijf ons een ode, ga naar de site en verrijk de geschiedenis van alle onbekende vrouwenverhalen.”

Taartje: frambozentaart voor de 750e Amsterdamse Foto: S Boztas

Geneesmiddel

Ook eten zal een belangrijke rol spelen in de festiviteiten. Patissier Holtkamp heeft een speciale gekruide frambozen- en chocoladetaart gemaakt voor het 750e verjaardagsjaar van Amsterdam, terwijl Boeren van Amstel een nieuwe kaas heeft gemaakt, De Amsterdammer, naast een project om de biodiversiteit te helpen vergroten.

Ook het project Tussen Tompouce en Baklava van kunstenaar Emin Batman – geïnspireerd door Nederlandse en Turkse zoete lekkernijen – heeft tot doel de verhalen van de eerste Turkse gastarbeiders in Nederland te vinden en te vertellen en daartussen een nieuwe dessertmelange te creëren.

“Het zijn zware tijden”, zei burgemeester Halsema vrijdagochtend tijdens het evenement. “Veel Amsterdammers hebben last van conflicten, polarisatie, zorgen over onze toekomst. Dit is een soort medicijn – en ik hoop dat mensen op de 28e wakker wordene Oktober 2025 enig vertrouwen voelen…omdat we elkaar hebben laten zien hoe belangrijk het is om te leven en na te denken over de dingen die mooi zijn.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *