Press ESC to close

Het punt is politiek: Kandinsky-tentoonstelling in het H’ART-museum


Wat is een punt? Of de temperatuur van een verticale lijn? Of het gevoel van een kleur? Een Kandinsky-tentoonstelling in het nieuwe H’ART-museum legt uit wat de gevierde Russische 20 ise eeuwse kunstenaar over ging en waarom mensen miljoenen betalen voor zijn werken.

Dankzij een omvangrijke bruikleen van het Centre George Pompidou in Parijs en de inbreng van twee hedendaagse klank- en woordkunstenaars, brengt het museum aan de Amstel het werk van deze meester van de abstractie in kaart, belicht en bezielt het.

“Deze tentoonstelling gaat over een van de grootste kunstenaars aller tijden en onthult de persoonlijke reis van een kunstenaar”, zei Annabelle Birnie, directeur van H’ART museum tijdens een persopening. “Wij willen het publiek inspireren om vanuit een ander perspectief naar kunst te kijken.”

Met dit doel voor ogen heeft het museum ongeveer 65 werken geleend van zijn nieuwe, officiële partner, het Centre George Pompidou. En het heeft ook opdracht gegeven voor een serie video’s van kunstenaar Bink van Vollenhoven, waarin een acteur Kandinsky’s stem, persoonlijke motivaties en ideeën tot leven brengt, en een ruimtelijke, elektronische muziek-soundwalk om de werken te begeleiden, gemaakt door DJ Søren Siebel.

“Wat we allebei probeerden te doen was Kandinsky’s werk verbinden met het nu, met actuele onderwerpen en discoursen”, aldus Siebel. “We vroegen ons af hoe zijn werk in onze tijd zou resoneren.”

Op basis van zijn geschriften creëerde Van Vollenhoven zes scripts om de belangrijkste punten in Kandinsky’s carrière uit te leggen, evenals een reeks video’s voor kinderen, waarin zijn abstracte schilderijen en ideeën werden geanimeerd. Hun werken zijn geïntegreerd in een chronologische tentoonstelling van enkele van Kandinsky’s grootste schilderijen, waarvan sommige zelden reizen.

Foto: Alizé Barthelémy, H’ART museum

Kunst over grenzen heen

Wassily Kandinsky, geboren in Moskou in 1866, besloot op 30-jarige leeftijd een juridische carrière achter zich te laten en kunstenaar te worden. Hij was ook, zoals een van de video’s uitlegt, een seriële migrant, op de vlucht voor oorlog en politieke onrust op zoek naar een positievere toekomst. “Ik ben zowel vluchteling als toerist… ik reis om gelijkgestemden te vinden”, zegt hij in de video van Van Vollenhoven.

Hij ontwikkelde zijn kunst voor het eerst in München en richtte de creatieve vereniging Phalanx op, maar toen de Eerste Wereldoorlog begon, vluchtte hij naar Moskou. Toen hij in 1921 werd uitgenodigd om les te geven aan de Bauhaus-kunstacademie in Duitsland, vluchtte hij opnieuw uit Duitsland naar Parijs met de opkomst van de nazi’s in 1933. Kandinsky stierf in 1944 in zijn Franse huis in Neuilly-sur-Seine, net voordat de Tweede Wereldoorlog eindigde. Zijn weduwe, Nina Kandinsky, schonk een enorme collectie van zijn werken, schetsen, geschriften en voorwerpen aan het Parijse museum, dat binnenkort zal sluiten wegens renovatiewerkzaamheden.

De tentoonstelling omvat ook een reeks zeldzame, impressionistische schilderijen die hij maakte tijdens een reis naar Nederland in 1904. Het volgt zijn chronologische reis naar toenemende abstractie, waarbij hij zijn idee van ‘autonome kunst’ ontwikkelde, dat tot doel heeft kleur en vorm te gebruiken om een emotionele ervaring voor de kijker. Het reconstrueert ook een levensgroot schilderij van de muren van een hele kamer, Salon, dat hij in 1922 samen met zijn studenten voor het Bauhaus maakte.

“Bezoekers worden uitgenodigd om de buitengewone geschiedenis van Kandinsky te volgen, die als eerste kunst realiseerde zonder verwijzingen naar de fysieke wereld”, zegt Angela Lampe, senior curator moderne kunst bij het Centre Pompidou. “Van Rusland tot Frankrijk via Duitsland verdedigde Kandinsky als weinig anderen de universele dimensie van kunst. [He said himself] ‘het werk als geheel, dat wat kunst heet, kent noch mensen, noch grenzen, maar alleen menselijkheid.’ Een prachtige boodschap in deze donkere tijden.”

Een vroege Kandinsky geïnspireerd op Nederland. Foto: S Boztas

Stroom

H’ART Museum heette voorheen Hermitage Amsterdam, maar verbrak vanwege de oorlog in Oekraïne de banden met de voormalige Russische museumpartner en veranderde de naam in zichzelf. Het zal nu samenwerken met langetermijnpartners, waaronder het Franse hedendaagse museum, het British Museum in Londen en het Smithsonian American Art Museum in Washington.

Koning Willem-Alexander opende dinsdag officieel het H’ART museum en de Kandinsky-show is van 19 juni tot 10 november open voor het publiek. Er zijn 12 live geluidsevenementen, “waardoor een meeslepende ruimte ontstaat waarin de kunstwerken kunnen worden ervaren”.

Het doel is om verhalen te vertellen die relevant blijven en volgens Siebel probeert het hedendaagse element Kandinsky’s werk te verbinden met hedendaagse betekenis en politieke boodschappen. “Dat is de grote kracht van abstracte kunst: een punt, een lijn, een verloop, kan ons iets vertellen over vragen die we allemaal hebben als samenleving, als mens,” zei hij. “Het vertelt je dat wat je weet niet alles is.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *