Press ESC to close

Het Rotterdamse museum koopt Van Gogh na 40 jaar tentoon te hebben gesteld


Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam heeft een schilderij van Vincent van Gogh gekocht dat al veertig jaar in de zalen hangt.

Het museum zei dat het het werk had verworven, Stilleven met aardappelen, dat dateert uit 1887, voor een onbekend bedrag om ervoor te zorgen dat het in Nederland bleef. Het was voorheen in langdurig bruikleen uit een privécollectie.

“Het risico bij een langdurig bruikleen, vooral bij bekende kunstenaars als Vincent van Gogh, is dat het werk kan worden teruggeroepen of verkocht, eventueel in het buitenland”, aldus het museum in een persbericht. “Deze aankoop zorgt ervoor dat deze Van Gogh in de nationale collectie van Nederland blijft.”

Talloze donateurs, waaronder Vereniging Rembrandt, Stichting Boijmans van Beuningen en VriendenLoterij, maar ook particuliere investeerders hebben bijgedragen aan het aankoopfonds, aldus het museum.

Van Gogh schilderde het werk in Parijs, kort nadat hij een korte periode aan de kunstacademie in Antwerpen had afgerond, en gebruikte een veel breder kleurenpalet dan in zijn latere, bekendere werk De Aardappeleters.

Hij schreef aan zijn broer Theo dat hij de exacte textuur en onregelmatige vorm van de aardappelen in zijn stilleven wilde weergeven.

Hoofd van een oude boerin met witte hoed. Wikipedia

Een ander werk van Van Gogh, Kop van een oude boerin met witte hoed, bracht dit weekend op de Tefaf in Maastricht € 4,5 miljoen op.

Het portret, dat 63 bij 48 cm meet, wordt vermoedelijk in 1884 geschilderd, toen Van Gogh in Nuenen, Brabant, werkte. Het werd verworven van de galerie MS Rau in de Verenigde Staten door een niet bij naam genoemde particuliere koper die eigenaar is van een museum buiten Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *