Press ESC to close

Jan Cremer, de ‘bad boy’ van de Nederlandse literatuur, sterft op 84-jarige leeftijd


De Nederlandse schrijver en kunstenaar Jan Cremer is op 84-jarige leeftijd overleden, meldt zijn uitgever Bezige Bij.

Cremer, die wordt beschouwd als een van de ‘bad boys’ van de Nederlandse literatuur, werd in de jaren zestig beroemd met zijn driedelige autobiografische roman Ik, Jan Cremer (1964).

Boek één, waarin Cremer voortborduurt op zijn opstandige jeugd, zijn seksuele veroveringen en zijn minachting voor sociale normen, werd een groot succes. Schrijver WF Hertmans noemde het “een explosieve botsing tussen autobiografie en mythomanie. Ik heb het in één ruk uitgelezen”. Anderen vergeleken zijn werk met dat van de Amerikaanse auteur Jack Kerouac Op de weg.

Sommige van de stoffige critici waren minder vriendelijk en maakten bezwaar tegen de expliciete seksscènes. ‘Ik heb zojuist een goed boek geschreven, een boek dat ik zelf graag zou willen lezen’, zei hij later. “Hetzelfde geldt voor mijn schilderijen, daar kijk ik graag naar”.

Deel II en III verschenen respectievelijk in 1971 en 2009, maar werden niet zo goed ontvangen, en zijn boek ook niet. De Hunnen (de Hunnen, 1998), dat het verhaal vertelt van de mensen uit Oost-Europa die werden gerekruteerd om te werken in de textielfabrieken van zijn geboorteland Enschedé.

In de Odyssee serie, gestart in 2016, verkende Cremer het oorlogsverleden van zijn vader en herbeleefde hij zijn liefdesrelatie met model Loesje Hamel.

Cremer werkte ook als schrijver van reisverhalen. Hij woonde een tijdlang in New York en Parijs en verdeelde zijn tijd de laatste tijd tussen Amsterdam en Toscane.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *