Press ESC to close

Koninklijke behandeling: veilige seks en de stad voor Koningsdag


Tot de bekende bezienswaardigheden van Koningsdag behoren kinderen die hun ontgroeide speelgoed en zelfgemaakte cupcakes met oranje topjes verkopen, muziektenten die pophits schallen en Nederlandse favorieten, en drommen mensen in een eindeloze zee van oranje.

En de afgelopen drie jaar heb je in Amsterdam misschien ook posters met een koninklijk thema opgemerkt waarop de koning zijn koningin een plezier doet, omdat ‘een echte koning weet wie op de eerste plaats komt’.

“Hoe cool is het om een ​​moment helemaal in het teken van de koning te staan, het te kapen en het helemaal over de koningin te laten draaien?” zegt cartoonist Jessica Stahl, het geesteskind achter de campagne. “Met ongelijkheden zoals de orgasmekloof worden onze koninginnen royaal genaaid.”

Wat is uitgegroeid tot online cartoons en uiteindelijk de straatkunst die Amsterdammers in de stad kunnen zien op gebouwen, palen en badkamerdeuren in bars, begon zo’n acht jaar geleden als ‘dagboeken en krabbels’, toen Stahl (34) vanuit Maryland naar Amsterdam verhuisde.

“Ik was diepbedroefd en woonde met zeventien huisgenoten in deze universitaire huisvestingssituatie, zonder baan”, herinnert Stahl zich. “Ik schaamde me echt, dus begon ik de dingen te tekenen waar ik me voor schaamde, en uiteindelijk ging het steeds meer over alles wat taboe is of iets dat omgeven is met schaamte. En veel daarvan heeft te maken met seksualiteit, relaties en communicatie.”

Sindsdien is ze viraal gegaan, met haar levensgrote afbeeldingen van het Nederlandse koninklijke paar die online meer dan 2,4 miljoen mensen bereikten. Door haar kunst de straat op te brengen, zegt Stahl, was dit een manier om uit de ‘seks-positieve feministische zeepbel’ te stappen en meer impact te hebben op gewone mensen.

“Iedereen kan zich identificeren met de koning-koningin-dynamiek, en het zorgt ervoor dat de man er goed uitziet”, zegt Stahl, die humor gebruikt om haar verboden onderwerpen toegankelijk te maken. “Ik denk dat dat super belangrijk is om verandering teweeg te brengen. Je wilt mensen niet bashen, maar ze empoweren. Het geeft dus mannen de macht, en het geeft vrouwen de macht om de boodschap te verspreiden. Mensen zijn betrokken bij de kunst en voeren slimme gesprekken. En ik wil een veilige of schaamteloze ruimte creëren om die gesprekken te voeren.”

Daartoe zijn er op al haar kunst QR-codes aangebracht die mensen naar informatie leiden. “Ik wil niet alleen bewustzijn creëren”, zegt ze, “maar ik wil ook wat diepgang en educatie toevoegen om de daadwerkelijke verandering te bewerkstelligen. En mannen willen koningen zijn, en ze willen naar huis gaan en het bewijzen!’

Veilige seks

Terwijl haar eerste bewustmakingscampagne drie jaar geleden helemaal over het genot van de koningin ging, en de campagne van vorig jaar over speelgoed in de slaapkamer ging (“Drie piemels zijn beter dan één”), heeft de voorvechter van seksuele empowerment dit jaar haar tekenfilmcompetentie omgevormd tot het thema veilig seks.

Op haar nieuwste tekeningen is een koning te zien die een in oranje verpakt condoom vasthoudt, met de woorden: “Een echte koning heeft altijd een koninklijke wacht.” In echte Stahl-stijl heeft de koning een erectie. “Het was een manier om over mijn eigen schaamte heen te komen”, zegt ze.

Die boodschap is belangrijker dan ooit, zegt Stahl, omdat uit een recent onderzoek van Rutgers en SOA Aids is gebleken dat het condoomgebruik onder jongeren in Nederland aan het afnemen is, met ongeveer 15% voor jongens en 10% voor meisjes in het verleden. decennium.

“Seks is nog steeds gehuld in schaamte”, zegt ze. “Deze stilte leidt tot een gebrek aan open communicatie, wat een directe impact heeft op veilige sekspraktijken.”

En volgens zojuist vrijgegeven cijfers van het RIVM neemt het aantal gevallen van de seksueel overdraagbare ziekte gonorroe enorm toe, vooral onder jonge vrouwen en heteroseksuele mannen, waarbij het aantal diagnoses bij vrouwen tussen 2022 en 2023 met maar liefst 78% toeneemt en in de periode 2022-2023 met 51%. heteroseksuele mannen in diezelfde periode. De daling van het condoomgebruik draagt ​​er volgens het RIVM aan bij.

Campagne ‘Echte koning van de slaapkamer’

Op een recente zondagmiddag kwamen zo’n dertig jonge, voornamelijk vrouwen samen in de kelder van een plaatselijke Amsterdamse club voor stickerlessen 101. Ze worden verdeeld in groepen in Amsterdamse buurten, waar ze erop uit trekken om Stahl’s cartoons te gaan plakken en te verspreiden. het woord vóór Koningsdag zaterdag.

Er zijn regels over waar je je aan moet houden: straatnaamborden, stoplichten, draagbare toiletten – ja. Privé-eigendom en historische monumenten: een strikt nee.

“Je kunt ze tijdens Koningsdag zelfs op mensen plakken”, zegt Stahl. “Het is een goede manier om te flirten. Ik ben single, ik weet het!”

Als ze het publiek vraagt ​​of sommige van hun sekspartners nee hebben gezegd tegen veilige seks, inclusief het gebruik van de regel ‘Ik ben de uittrekbare koning’, gaan bijna alle handen omhoog.

“Oh, die heb ik gehoord”, zegt de 21-jarige studente Nicole (niet haar echte naam). “Of het excuus ‘het voelt gewoon niet lekker met een condoom’. Maar ik ben het met Jessica eens dat veilige seks respect toont voor je partner. Hoewel ik niet vaak condooms gebruik. Seks voelt voor mij echt niet zo goed bij hen.”

Foto: Robin Pijpers

Anderen zijn echter gekomen om de boodschap van veilige seks te verspreiden – en de met cartoons bedekte condooms (geleverd door Koninklijke intimiteit) Stahl distribueert ook.

De 36-jarige Kaveh woont in Rotterdam maar komt uit Iran. Hij had Jessica’s posters eerder gezien, en toen de echte koning vorig jaar naar Rotterdam kwam, hoopte hij hem een ​​van Stahl’s werken te schenken. Hij kwam niet dichtbij, maar deze gelijkheidsvoorvechter is dit jaar terug in Amsterdam om meer stickers en condooms op te halen om uit te delen.

“Ik ben blij dat de nadruk ligt op veilige seks”, zegt hij. “Ik heb net dit boek gelezen, genaamd Verantwoord ejaculeren, en het is een nieuwe manier om over abortus te praten. We leggen al deze beslissingen bij vrouwen, maar ook mannen spelen een belangrijke rol bij ongewenste abortussen.”

Amir (24), eveneens uit Iran, zal de boodschap over vrouwelijk plezier verspreiden. “De tevredenheid van je partner moet belangrijk zijn”, zegt hij. “Waarom zou je een relatie hebben als je niet om je partner geeft?”

Hoewel Amir zegt dat het onmogelijk zou zijn om thuis in het openbaar over zulke dingen te praten, is er een nieuwe generatie van “wijze en ruimdenkende mensen die al over deze dingen praten.”

“In andere landen ben ik er absoluut zeker van dat dit kunstwerk niet zou vliegen”, zegt Stahl. “En hoewel het hier zeker progressiever is, heb ik ook het gevoel dat ik hier meer weerstand heb gehad tegen het gebruik van anticonceptie. Dus hoewel er meer ruimte is voor discussie, is de kloof tussen orgasmes volgens een recente studie nog steeds wijdverspreid.”

Koninklijke behandeling

Hoewel er niets over de campagne is gezegd door de echte leden van het koningshuis, van wie Stahl ervoor zorgde dat ze niet te nauwkeurig dupliceerde in haar satirische cartoons, zou ze het verwelkomen. “Ik gebruik ze om een ​​belangrijke boodschap te versterken”, zegt ze. ‘De koninklijke familie heeft nog geen contact met mij opgenomen, maar dat zou ons doel moeten zijn. Bovendien ziet de koning er goed uit!”

Deze Koningsdag wil ze Amsterdam laten zien “hoe de koninklijke behandeling er werkelijk uitziet”, al hoopt ze dat haar boodschap ooit verder reikt dan de stads- en landsgrenzen. Maar voorlopig: haar boodschap aan feestvierders? “Leer hoe je een echte koning van de slaapkamer kunt zijn!”Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *