Press ESC to close

Kunst van steen: Rijksmuseum gratis tuintentoonstelling geopend


Het lijkt op een waterstroom die dwars tussen twee grote rotsen door loopt – maar als je langs deze stiekeme spiegel loopt, in het gras buiten het Rijksmuseum, zit je met je hoofd in de wolken.

In de 11e gratis tuintentoonstelling buiten het nationale museum heeft de Koreaanse kunstenaar Lee Ufan gecreëerd wat hij de ‘kunst van de ontmoeting’ noemt.

Een verzameling installaties van steen, staal, water en spiegel aan de buitenkant, en twee werken aan de binnenkant, zijn bedoeld om bezoekers eenvoudigweg te ervaren. “Loop gewoon rond, raak ze aan, voel ze en geniet van mijn kunstwerken”, zei hij dinsdagochtend via een tolk tijdens een persopening.

Lee, geboren in 1936, verhuisde op 20-jarige leeftijd naar Japan en heeft nu een studio in Parijs en een privémuseum in Arles. Hij was een centrale figuur in de Japanse en Zuid-Koreaanse avant-garde kunststromingen die de relaties tussen materiële objecten en ruimte onderzochten, en de monochrome schilderkunst. Maar hoewel hij nu vaak werkt met rotsen en de ‘kinderen’ van rotsen – elementen als staal – als manieren om het oneindige te verkennen, benadrukt hij herhaaldelijk dat het niet om zijn woorden gaat. “Zonder enige verwachting, zie ze, geniet ervan, laat je vrij voelen!”

De zomertentoonstelling is geheel gratis toegankelijk. Foto: S Boztas

Een van de hoogtepunten van de zomer in het Rijksmuseum in Amsterdam is een reeks geheel gratis tentoonstellingen van moderne kunst, waar het publiek doorheen kan dwalen dankzij donaties van de Don Quichot Stichting, Rijksmuseum Fonds, Pon en de Rijksmuseum Club. Eerder waren in de openbare tuinen werk te zien van Henry Moore, Joan Miró, Barbara Hepworth en vorig jaar de Britse kunstenaar Richard Long.

“Dit is een cadeau voor de stad waar iedereen gratis van kan genieten”, aldus algemeen directeur Taco Dibbits. “Lee Ufan is een internationale pionier in de beeldhouwkunst en een filosoof. Hij is een man van weinig woorden, maar in zijn bescheidenheid, zei hij [to me]: Ik wil geen representatie van mezelf in de beeldhouwkunst. Ik wil dat mijn werk een wonder van de ruimte wordt.”

De Sky Road – die spiegel in het gras – nodigt zeker uit tot kinderlijke verwondering bij bezoekers. De Infinite Garden is een rechthoekige, ondiepe stalen waterplas met twee rotsen, die vreemd impressionistische reflecties werpt als je naar binnen kijkt. Ondertussen contrasteert Beyond of Ring met twee stalen staven van 10 meter lang, één recht en één ringvormig, waardoor bezoekers worden uitgenodigd er doorheen te lopen. .

Lee Ufan Foto: Rijksmuseum / Albertine Dijkema

De sculpturen maken deel uit van de serie ‘Relatum’ van de kunstenaar, geselecteerd om te worden geplaatst in de tuinen van het Rijksmuseum en binnen tussen de kunstwerken, waardoor allerlei reacties worden opgeroepen, van eenvoudig plezier tot dieper nadenken.

Terwijl hij naast een stalen muur tussen twee grote stenen stond, zei Lee, terwijl hij zich aangetrokken voelt tot stenen vanwege hun gevoel van universaliteit, gaat zijn werk uiteindelijk over mensen: “Herinner je je misschien de Berlijnse Muur, of wat we vroeger het IJzeren Gordijn genoemd?” hij zei. “Er bestaat een onzichtbare muur in elke samenleving en in elk zelf. Zelfs met deze zichtbare muur probeert deze steen een dialoog aan te gaan. Mensen doen er alles aan om de dialoog mogelijk te maken.”

Lee Ufan in de Rijksmuseumtuinen is te zien van 28 mei tot en met 27 oktober

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *