Press ESC to close

Musea streven ernaar ‘sociale partners’ aan te trekken op basis van duurzaamheid


Twee musea in Nederland zijn een zoektocht begonnen naar investeerders die ‘sociale aandeelhouders’ willen worden als alternatief voor traditionele bedrijfssponsoring.

Zowel het Museon-Omniversum museum in Den Haag als het Discovery Museum in Kerkrade lieten onlangs hun maatschappelijke impact evalueren door onderzoeksbureau Maex.

Maex, een in Amsterdam gevestigd project dat staat voor ‘sociale AEX’, heeft tot doel de financiële voordelen te meten van het werken aan de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties, die variëren van het uitbannen van armoede tot het veiligstellen van ‘fatsoenlijk werk en economische groei’ en het ondernemen van actie. om de klimaatverandering te verzachten.

De musea hopen partners aan te trekken die het ‘sociale’ aspect van hun doelstellingen op milieu-, sociaal en bestuurlijk vlak willen versterken, die sleutelindicatoren zijn geworden voor bedrijfsprestaties.

Museon-Omniversum had volgens Maex in 2022 een totale “sociale handafdruk” van € 45 miljoen, wat een sterk rendement betekent op het jaarlijkse budget van € 10 miljoen. Zij hoopt contracten binnen te halen met partners die bereid zijn gedurende maximaal drie jaar € 5.000,- per jaar bij te dragen om haar doelstellingen te helpen verwezenlijken.

Commercieel directeur Iris van der Akker vertelde FD.nl dat de waarde van musea lastig in financiële termen te kwantificeren is.

“Gesubsidieerde culturele instellingen worden vaak beoordeeld op hoeveel bezoekers ze binnen krijgen”, zegt ze. “Niet aan de glimlach van een kind dat voor het eerst naar binnen gaat, het aantal stagiaires of de zonnepanelen op het dak waarvan we de inkomsten delen met de buurt”.

De impactwaarde van het Discovery Museum werd in 2022 geschat op € 9,7 miljoen, maar zal naar verwachting groeien tot ongeveer € 12 miljoen wanneer de prestaties in 2023 worden gemeten, op basis van een budget van € 7 miljoen.

Het museum in Limburg heeft al zeven partners bereid gevonden om ‘sociale aandeelhouder’ te worden, door in vier jaar tijd €10.000 te investeren, en hoopt dat aantal dit jaar op te trekken naar vijftien.

Eén van de bedrijven is Volta NXT, een lokaal verwarmingsbedrijf dat gespecialiseerd is in energiemanagement en duurzaamheid. “Dit sluit goed aan bij ons doel om duurzaamheid verder in ons DNA te integreren”, zegt commercieel directeur Maurice Benneker tegen het FD.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *