Press ESC to close

Oscar voor de Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema voor Oppenheimer


Hoyte van Hoytema is de eerste Nederlandse cameraman die een Oscar wint voor zijn werk nadat hij de hoofdprijs voor zijn cinematografie won Oppenheimer tijdens een schitterende ceremonie in Los Angeles op zondagavond.

De blockbuster over de man die de atoombom uitvond, sleepte zeven prijzen in de wacht, waaronder die voor beste film, beste regisseur en beste mannelijke vertolking.

Van Hoytema, die al eerder genomineerd was voor een Oscar Duinkerkenbedankte regisseur Christopher Nolan en producer Emma Thomas in zijn dankwoord en zei dat dit het beste was wat er in zijn carrière had kunnen gebeuren.

“Tegen alle aspirant-filmmakers zou ik willen zeggen: ‘gebruik dat ongelooflijke nieuwe hippe ding dat celluloid heet’, zei hij. “Het is veel gemakkelijker dan je denkt en het maakt de dingen zoveel beter.”

In totaal hebben 11 Nederlanders een Oscar gewonnen. De laatste was animator Erik-Jan de Boer die deel uitmaakte van het team dat in 2013 de prijs voor beste visuele effecten in ontvangst nam voor zijn werk aan Het leven van Pi.

Van Hoytema werd in 1971 in Zwitserland geboren terwijl zijn ouders daar een korte tijd verbleven en filmmaken studeerde in Polen. Hij heeft een Zweedse vrouw en heeft gezegd dat “alles wat belangrijk is geweest voor mijn carrière, in Zweden heeft plaatsgevonden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *