Press ESC to close

Rijke Nederlanders bezitten miljardenkunst, maar ‘het meeste is verborgen’


De rijke Nederlanders bezitten kunst ter waarde van tussen de 7 en 9 miljard euro, zo hebben onderzoekswebsite Investico en tijdschrift Groene Amsterdammer ontdekt, maar ze betalen geen belasting over hun investeringen en de werken verdwijnen uit de publieke opinie.

Investico baseert zijn schatting op cijfers van drie grote verzekeraars. Het laat zien dat investeren in kunst steeds populairder wordt vanwege de stijgende veilingwaarden en de belastingvoordelen die gepaard gaan met het bezitten van kunst.

In theorie zijn mensen die kunst als belegging kopen vermogensbelasting verschuldigd, maar het is aan de Belastingdienst om de amateurverzamelaar van de investeerder te onderscheiden. Dit wordt ingewikkelder gemaakt omdat de Belastingdienst niet weet wie welke kunstwerken bezit.

Volgens de belastingambtenaren zou de vrijstelling moeten worden afgeschaft omdat deze voortkomt uit een tijd waarin kunst als privéhobby werd gekocht. De kunstmarkt is nu een speeltuin geworden voor investeringsadviseurs en belastingdeskundigen, zeggen de ambtenaren, en het niet belasten van wat in wezen investeringen zijn, leidt tot vermogensongelijkheid en een verlies aan belastinginkomsten.

Verzekeraar Liberty zei dat de kunst die eigendom is van de rijke Nederlanders onmogelijk te verzekeren zou zijn als deze aan de muur zou hangen en dat het grootste deel ervan wordt bewaard in bankkluizen in Luxemburg en Zwitserland.

Hoge prijzen maken het voor musea onmogelijk om kunst te kopen, vertelden museumdirecteuren aan Investico, vanwege de stijgende verzekerings- en transportkosten. Voor sommige musea betekent dit dat zelfs het lenen van een kunstwerk van een particuliere verzamelaar of een ander museum te duur is.

Dit zou er uiteindelijk toe kunnen leiden dat er van sommige kunstenaars minder werken worden tentoongesteld of dat de ticketprijzen stijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *