Press ESC to close

Stedelijk geeft Matisse terug aan familieleden van joodse eigenaar


Het Stedelijk Museum in Amsterdam gaat een schilderij van Matisse teruggeven aan de nabestaanden van de voormalige joodse eigenaar.

Odalisk (1920-1921), werd in 1941 door het museum gekocht van de Duits-Joodse Albert Stern, een van de oprichters van het textielbedrijf Graumann & Stern.

Het museum heeft de conclusie van de Commissie voor Looted Art in Europe, bekrachtigd door het Nederlandse Expertisecentrum Restitutie ECR, aanvaard dat Stern gedwongen werd afstand te doen van het schilderij toen hij en zijn gezin in 1937 vanwege de nazi-vervolging naar Nederland vluchtten.

De familie had het geld nodig om in haar levensonderhoud te voorzien. Daarom zei de ECR dat de verwerving ervan valt onder ‘onvrijwillig verlies van eigendommen die rechtstreeks verband houden met het naziregime’.

Ondanks hun vlucht werden Stern en zijn vrouw uiteindelijk naar verschillende kampen gedeporteerd. Albert Stern stierf in 1945. Zijn vrouw overleefde het en emigreerde naar Groot-Brittannië.

“Dit werk vertegenwoordigt een zeer trieste familiegeschiedenis en houdt verband met de onmetelijke schade die deze familie is aangedaan”, zegt Rein Wolfs, directeur van het Stedelijk Museum, in een verklaring.

Tot nu toe zijn in Nederlandse musea zeker 170 kunstwerken geïdentificeerd die tijdens de Tweede Wereldoorlog onder twijfelachtige omstandigheden zijn gestolen of van hun joodse eigenaren zijn afgenomen. Het Stedelijk beschikt over minimaal 15 objecten met een vergelijkbare herkomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *