Press ESC to close

Uitwassing: de natste mei ooit zet een domper op het eerbetoon aan Van Gogh


Het had een kleurrijk eerbetoon moeten worden aan een van de bekendste werken van Vincent van Gogh en een viering van de komst van de zomer – maar dan was er geen rekening gehouden met het verraderlijke Nederlandse weer.

Twee weken geleden zaaiden arbeiders, vrijwilligers en schoolkinderen nauwgezet 50.000 zonnebloem- en dahliazaden met de hand, die zouden uitgroeien tot een gigantische levende replica van een van Van Goghs Zonnebloemenschilderijen.

De zaden moesten zorgvuldig op de exacte hoogte en afstand worden geplant om ervoor te zorgen dat ze zo goed mogelijk op het kunstwerk leken. De organisatoren gooiden een net over het veld om te voorkomen dat muizen en konijnen aan het beeld zouden knabbelen, maar ze konden niets doen aan de dreiging vanuit de lucht.

Vier weken voordat het veld in Etten-Leur open zou moeten gaan voor het publiek, heeft de natste mei ooit de grond veranderd in een verzadigde bruine massa.

“De zonnebloemen hadden nu ongeveer 10-15 centimeter hoog moeten zijn, maar helaas is alles doorweekt, verrot en weggespoeld”, zegt projectleider Pierre van Damme tegen Omroep Brabant.

De attractie zou op 1 juli klaar moeten zijn als uitbreiding van het Van Gogh Nationaal Park, dat vier jaar geleden in Noord-Brabant werd geopend om Van Goghs nalatenschap te vieren in het landschap waar hij opgroeide en zijn artistieke carrière begon.

“De contouren en de paden met de houtsnippers zijn godzijdank nog intact, maar de zaden zijn verloren gegaan, inclusief de 500 geplante dahlia’s”, aldus Van Damme.

Toch blijft hij hoopvol het sculptuur van 7.000 m2 te redden met een nieuwe partij zaden nu de weersvoorspellingen er gunstiger uitzien.

“We geven niet op”, zei hij. “Vincent heeft nooit opgegeven en wij geven ook niet op. Wij gaan door in de volle overtuiging dat het goed komt.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *