Press ESC to close

Weer onderweg: twaalf van de leukste buitenfestivals van NL


Kaartjes voor Lowlands en Down the Rabbit Hole zijn allang uitverkocht, maar er zijn nog genoeg andere evenementen om je tijdens het festivalseizoen 2024 in beweging en/of groove te brengen. Ga op pad, race over een fietspad of rijd over de rails om alles te bereiken, van muziekfestijnen tot foodkarretjesfeesten.

Rollende Keukens, 8 – 12 mei
Je kunt echt je tanden zetten in dit foodkar- en ‘mobiele keuken’-festival dat elk Hemelvaartweekend een groot deel van het Amsterdamse Westerpark overneemt. Samen met dingen als hotdogs en diverse gefrituurde Nederlandse hoofdgerechten zoals bitterballen, er is altijd iets vreemders en wilders om te proberen. In eerdere edities was vlees te zien van Canadese ganzen die waren geruimd om te voorkomen dat ze op Schiphol tegen vliegtuigen botsten, en hamburgers gemaakt van zeewier.

Er is ook livemuziek en ander entertainment. De toegang is gratis en de koks gaan elke avond door tot 23.00 uur.

Oerol Festival, 7 t/m 16 juni
Vaar naar Terschelling om te genieten van dit bruisende kunstfestival dat dateert uit 1982. De tiendaagse bijeenkomst is het grootste evenement in zijn soort in Europa. Degenen die bereid zijn de reis te maken, kunnen meer dan twintig straattheatervoorstellingen, livemuziek, lezingen en landschapskunstinstallaties bekijken. Hoogtepunten voor deze editie zijn onder meer de eerste theatershow van rapper en songwriter S10 en een ‘geluidswerk’ van kunstcollectief Totomboti.

Oerol vindt plaats op het Waddeneiland Terschelling

Best bewaarde geheim, 7 – 9 juni
Ondanks de naam is het geheim van het succes van dit muziekfestival al een tijdje algemeen bekend. Het is een jaarlijks terugkerend feest in Safaripark Beekse Bergen dat topacts combineert met minder bekende acts uit de wereld van indie, folk, rock, hiphop, elektronica of een combinatie van twee of meer van deze genres. PJ Harvey, Slowdive, St. Vincent, Viagra Boys en de Franse dansmuziekmaestros Justice zijn enkele van de grotere trekpleisters voor 2024. Ook The Lodge komt dit jaar terug. Het is een ‘restobar’ met unieke foodconcepten en brunchaanbod dat een flink stuk hoger ligt dan de friet- en rijstschalen die je op soortgelijke evenementen vindt.

Pinkpop, 21 – 23 juni
Geloof het of niet, op het moment dat ik dit schrijf zijn er nog steeds kaartjes beschikbaar voor het langlopende muziekfestival dat opnieuw uit zijn traditionele vorm is gehaald. Rozesteren weekend slot. Dit gebeurt meestal wanneer de vakantie te vroeg in de lente valt, wat het aantrekken van rock- en popacts te moeilijk maakt voor de organisatoren (en het weer meestal te wispelturig is voor veel muziekfans).

Foto: @Kmeron via Flickr

Pinkpop begon in 1970 en trekt nog steeds jaarlijks veel publiek en acts naar het festivalterrein van Megaland in Landgraaf. Deze keer bestaat de line-up uit Ed Sheeran, Sam Smith, Avril Lavigne, Nothing But Thieves, Måneskin, Hozier, Greta Van Fleet en nog veel meer.

Optocht, 21 juni – 1 september
Parade is een rondreizend theaterfestival dat elke zomer in verschillende steden in Nederland plaatsvindt. Het doet denken aan Edinburgh Fringe en doet denken aan de tijd van weleer, toen groepen acteurs en troubadours in karavanen van stad naar stad trokken.

De line-up omvat tientallen korte uitvoeringen met alles van dans en surrealistische gekheid tot mimespelers en acrobaten, allemaal opgevoerd in tenten. Je weet nooit precies wat je op Parade tegenkomt, maar saai is het zelden. Het is ook populair! De editie van 2023 bezocht 224.000 mensen.

North Sea Jazz Festival, 12 – 14 juli
De kaarten gaan hard voor deze jaarlijkse bonanza die elk jaar in juli in Rotterdam plaatsvindt. Ook al is het ’s werelds grootste indoor jazzfestival, er is voor ieder wat wils. Samen met populaire artiesten uit de jazzwereld als Chucho Valdés en Darcy James Argue zijn Sting, André 3000, Christone ‘Kingfish’ Ingram en Brittany Howard er dit jaar bij. Raye, die een record vestigde met zes overwinningen bij de BRIT Awards 2024, staat ook op het programma.

Lizzo op het North Sea Jazzfestival in 2023

Bospop, 12 – 14 juli
Draai de klok terug en feest alsof het weer 1977 is op dit (meestal) rockfestijn in Weert. Alice Cooper, Heart en John Fogerty zijn drie van de headliners voor 2024 en ze zullen allemaal sets spelen op de 12e. Toto gaat daarheen op de 14e. Ook jongere acts als James Blunt, DeWolff en de nooit saaie Gogol Bordello zullen het hele weekend optreden.

Kwaku Festival, 13 juli – 4 augustus
Wat in 1975 begon als een Surinaams festival, vooral gericht op voetbal, is sindsdien uitgegroeid tot een multicultureel extravaganza dat meerdere weekenden duurt. Het vindt elke zomer plaats in Amsterdam in het Nelson Mandelapark. Naast muziekoptredens en eetkraampjes die gespecialiseerd zijn in Afrikaanse en Caribische gerechten, zijn er filmvertoningen, workshops, kindvriendelijke evenementen, voetbalwedstrijden en meer.

Rotterdam Unlimited Zomercarnaval, 23 – 27 juli
Het jaarlijkse festival, nu in zijn 40e jaar, zal opnieuw duizenden dansers en tientallen carnavalsgroepen naar de straten van Rotterdam brengen voor een epische parade in Caribische stijl op zaterdag de 27e. Er zijn ook andere evenementen, optredens en feesten in de dagen voorafgaand aan de grote dag, evenals de mercado, een grote openluchtmarkt.

Pluk de Nacht, diverse data in augustus
Er gaat niets boven het kijken naar een film onder de sterren in de zomer. Er is hier in Nederland alleen één probleem: het wordt tijdens een groot deel van het seizoen pas rond 23.00 uur donker genoeg. Dit is de reden waarom veel openluchtfilmfestivals pas in augustus plaatsvinden, wanneer de schemering op een redelijker tijdstip begint.
Deze vindt dit jaar plaats in Amsterdam en Utrecht.

Foto: Jurriaan Esmeijer via Pluk de Nacht

De films zijn nog niet aangekondigd, dus bezoek de komende weken de website van Pluk de Nacht voor updates. Zijn die twee steden te ver weg? Controleer vervolgens de evenementenlijsten voor uw community. De kans is groot dat een lokale film- of culturele groep deze zomer een aantal filmvertoningen in de open lucht zal organiseren.

Grachtenfestival, 23 augustus – 1 september
Details zijn beperkt en de line-up is nog niet bekend voor dit festival dat elke zomer enkele van de beste locaties, locaties en soms een echte gracht of twee in Amsterdam overneemt. De data zijn in ieder geval vergrendeld.

Het Grachtenfestival brengt jonge klassieke en jazzacts en artiesten naar de hoofdstad van het land. In totaal worden er doorgaans ongeveer 250 concerten, lezingen, workshops en andere bijeenkomsten georganiseerd op gemiddeld 100 verschillende locaties verspreid over de stad. Eerdere edities waren er optredens in de fietstunnel van het Rijksmuseum en op de veerboten die het IJ oversteken.

Mysteryland, 30 augustus – 1 september
De jaarlijkse uitbarsting van elektronische muziek zal opnieuw het openluchtmuziekfeestseizoen van het land aan de rand van Haarlem afsluiten. Er zal ook zeker weer een uitgebreid hoofdpodium aanwezig zijn dat lijkt op een Disney-paradewagen ontworpen door Banksy. De line-up bestaat dit jaar uit DJ/producer Nicky Romero, het Italiaanse technoduo 999999999, en Charlotte de Witte, een Belgische DJ die een unieke mix van minimalistische elektronica en acid house neerzet.

Als je niet bekend bent met de algehele sfeer van dit langlopende festijn, zoek dan niet verder dan de NSFW-trailer op Instagram, met een vrouw die naast een gigantische oogbol in een gootsteen aan het baden is.

MAAR DAT IS NIET ALLES! Extra evenementen dit festivalseizoen zijn: het Holland Festival in Amsterdam, Festival Classique in Scheveningen, Haarlem Jazz & More en Amsterdam Pride.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *