Press ESC to close

Winnaar World Press Photo toont ‘onomkeerbaar persoonlijk verlies’


Een foto die ‘onomkeerbaar persoonlijk verlies’ in Gaza documenteert, heeft de hoofdprijs van de World Press Photo Contest 2024 gewonnen, zei de in Amsterdam gevestigde organisatie donderdag.

De foto, getiteld “een Palestijnse vrouw omhelst het lichaam van haar nichtje”, is gemaakt door Reuters fotograaf Mohammed Salem, die veertien jaar geleden ook een prijs won in de wedstrijd.

Salem beschrijft deze foto, genomen slechts enkele dagen nadat zijn eigen vrouw was bevallen, als een “krachtig en verdrietig moment dat het bredere gevoel samenvat van wat er in de Gazastrook gebeurde”.

Het toont Inas Abu Maamar (36) die het lichaam van haar nichtje Saly (5) wiegt, die samen met haar moeder en zus omkwam toen een Israëlische raket hun huis in Khan Younis, Gaza, insloeg.

Reuters’ mondiale fotoredacteur Rickey Rogers zei tijdens de prijsuitreiking in de Nieuwe Kerk in Amsterdam dat Salem zegt: “Dit is geen foto om te vieren”.

“Hij hoopt met deze onderscheiding dat de wereld zich nog bewuster zal worden van de menselijke impact van oorlog, vooral op kinderen”, aldus Rogers.

De winnende foto’s werden gekozen uit meer dan 60.000 inzendingen van meer dan 3.800 fotografen uit 130 landen.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *