Press ESC to close

Ajax stelt de 35-jarige Francesco Farioli aan als nieuwe hoofdtrainer


Ajax staat op het punt Francesco Farioli aan te stellen als nieuwe hoofdtrainer, nu de club zich wil herbouwen na een rampzalig seizoen.

De Telegraaf meldde dat de Amsterdammers bereid waren de 35-jarige Italiaan een contract voor drie jaar aan te bieden als opvolger van Maurice Steijn, die in oktober vertrok met de club onderaan de Eredivisie.

Farioli heeft het spel nog nooit op professioneel niveau gespeeld, maar heeft indruk gemaakt tijdens zijn korte managementcarrière in Turkije en bij het Franse Nice.

Hij werd benaderd door hoofd scouting Kelvin de Lang en directeur voetbal Marijn Beuker nadat de eerste keuzes van Ajax – voormalig baas Erik ten Hag, nu bij Manchester United, en voormalig Chelsea-manager Graham Potter – de baan hadden afgewezen.

De club uit de Cote d’Azur zou bereid zijn te onderhandelen over een compensatieovereenkomst voor Farioli zodra het seizoen volgend weekend afloopt.

Aanvallende filosofie

Farioli was geen voor de hand liggende keuze voor een club die zei een ervaren “bij voorkeur Nederlandse” coach met “Ajax DNA” te willen aanstellen om het schip na een turbulent seizoen stabiel te houden.

Maar hij zou indruk hebben gemaakt op de technische staf van Ajax met zijn trainingsmethodes, zijn werklust en zijn aanvalsfilosofie.

Farioli noemt Manchester City-coach Pep Guardiola en voormalig Ajax-legende Johan Cruijff als zijn inspiratiebronnen. Hij studeerde filosofie en sportwetenschappen aan de Universiteit van Florence en was keeperstrainer in Italië voordat hij op 31-jarige leeftijd zijn managementcarrière in de Turkse Super League begon.

Hij zal vanaf dag één in de schijnwerpers staan ​​in de Johan Cruijff Arena, waar fans snelle vooruitgang zullen verwachten na een seizoen waarin ze ver achterbleven bij de verwachtingen.

Belangenverstrengeling

Maurice Steijn stopte in oktober nadat hij slechts twee overwinningen had behaald in zijn twaalf competitieduels, terwijl rivalen en uiteindelijke kampioen PSV hun eerste negen competitiewedstrijden wonnen.

De club ontsloeg ook directeur voetbal Sven Mislintat te midden van beschuldigingen van belangenverstrengeling over het contracteren van spelers, hoewel uit een later onderzoek bleek dat hij niets verkeerd had gedaan.

Oud-speler John van ’t Schip nam na het vertrek van Steijn tot het einde van het seizoen de leiding over en stuurde de club naar een vijfde plaats, de laagste positie in 24 jaar.

Ajax kreeg in maart opnieuw een tegenslag te verwerken toen de nieuwe CEO Alex Kroes gedwongen werd af te treden toen bleek dat hij een week voordat zijn benoeming openbaar werd gemaakt aandelen in de club had gekocht.

De raad van commissarissen van de club besloot Kroes te ontslaan nadat hij juridisch advies had ingewonnen waarin stond dat hij “waarschijnlijk betrokken was bij handel met voorkennis”, wat leidde tot verontwaardiging onder de aandeelhouders.

Kroes accepteerde de nieuw gecreëerde rol van technisch directeur, maar zijn aandelentransactie wordt onderzocht door de Nederlandse financiële toezichthouder AFM en de club zegt zijn standpunt te zullen heroverwegen als blijkt dat hij de regels heeft overtreden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *