Press ESC to close

Bezuinig niet op sport, topsporters dringen aan op nieuw kabinet


Tientallen vooraanstaande Nederlandse sporters hebben de nieuwe regering opgeroepen niet te bezuinigen sportwaarbij wordt gezegd dat als de plannen doorgaan, dit desastreus zal zijn voor de sport op lokaal en dus nationaal niveau.

In totaal hebben 67 Olympische en andere kampioenen het ondertekend open brief in het ADonder wie voetbaltrainer Guus Hiddink, ruiter Anky van Grunsven, turnster Epke Zonderland, kickbokser Rico Verhoeven, wielrenner Tom Dumoulin en schaatser Suzanne Schulting.

Volgens de Nederlandse sportbond NOC*NSF zullen Nederlandse sportclubs € 45 miljoen aan financiële steun per jaar verliezen als de plannen doorgaan.

Het grootste deel van de bezuinigingen zal waarschijnlijk afkomstig zijn van de verhoogde belasting op kansspelen, die naar verwachting met 7,3 procentpunten zal stijgen. Loterijen zijn wettelijk verplicht om een ​​deel van hun opbrengsten af ​​te staan ​​aan gemeenschapsprojectenmaar deskundigen suggereren dat de belastingverhoging de loterij-inkomsten en dus de donaties met € 12,5 miljoen per jaar zal verminderen.

Loterij organisatie Loterij 77 ondersteunt momenteel 25.000 sportclubs landelijk.

Ook de verhoging van de btw op sport van 9% naar 21% zal over de hele linie impact hebben, evenals de bezuinigingen op de gemeentelijke uitgaven, aldus NOC*NSF.

Sport is volgens de ondertekenaars van groot belang voor de gemeenschap. “Het is goed voor de gezondheid, inclusief de geestelijke gezondheid, voor het opbouwen van verbindingen tussen mensen, voor jongeren, voor eenzame ouderen, en helpt bij het creëren van bloeiende buurten en dorpen.”

Ze wijzen er ook op dat Nederland voor een klein land internationaal een grote speler is. Dit is grotendeels te danken aan het enorme netwerk van sportclubs en verenigingen, gerund door vrijwilligers en dat voer door naar topsport organisaties.

De sporters stellen dat lokale sportclubs en -verenigingen daarbij cruciaal zijn nuchter talent en creëer meer kampioenen. Ieder kind zou dat moeten kunnen deelnemen in de sport “een sport die bij hen past en betaalbaar is voor ieder gezin”, staat in de brief. “Van voetbal tot zeilen, van freerunnen tot schaatsen.”

De brief wijst erop hoeveel Nederlandse teams en atleten deze zomer in actie komen en concludeert dat als de bezuinigingen niet worden teruggedraaid “de Nederlandse samenleving een hoge prijs zal betalen in termen van euro’s, plezier in sport En nationale trots.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *