Press ESC to close

Cricket: Nederlanders willen “hun liedje spelen” tijdens de opener van de T20 Wereldbeker


Het voelt alsof er, ondanks de slechte resultaten de laatste tijd, heel weinig is dat buiten het Nederlandse cricketteam valt. Nu de ICC Heren T20 Wereldbeker al aan de gang is in de VS en West-Indië, scheen enig Nederlands optimisme door in de persconferentie van hoofdcoach Ryan Cook voorafgaand aan hun toernooiopener vanmiddag in Dallas.

De legendarische geschiedenis van Nederland op de Wereldbekers, niet in de laatste plaats in de afgelopen twee jaar, nadat ze zich automatisch hadden gekwalificeerd voor deze editie door Zuid-Afrika en Zimbabwe te verslaan in de Super 12 en hun succes op de 50-over Wereldbeker in India, maakt hen tot een van de de favorieten om uit de groepsfase te komen en zich te kwalificeren voor Super Eights.

Geklasseerd als de groep des doods, is de weg ernaartoe misschien niet eenvoudig: hun openingswedstrijd tegen Nepal, met een onderlinge record van zes wedstrijden tegen vijf, maakt het een ontmoeting met bananenschillen. Hun volgende wedstrijd in New York tegen Zuid-Afrika is er een om naar uit te kijken, met een ’three-peat’ in het vooruitzicht.

De ploeg verhuist vervolgens naar het Caribisch gebied voor wedstrijden tegen Sri Lanka en Bangladesh, de vaste tegenstanders van Nederland met een geschiedenis van beperkte, schamele verliezen, afgezien van hun recente heldendaden. Opmerkelijk genoeg hoeft de ploeg van Scott Edwards alleen maar naar hun laatste wedstrijden tegen elke ploeg te kijken om te zien wat werkt, nadat ze als overwinnaar uit de strijd zijn gekomen.

Omdat slechts twee ploegen de groepsfase verlaten, is de foutmarge klein. Verwacht een drukte.

Teamnieuws

Sybrand Engelbrecht, die mogelijk in de middenmoot zou kunnen plaatsnemen maar zijn plek zou kunnen verliezen aan Vikramjit Singh, werd ziek geacht, maar is weer volledig fit. Voorafgaand aan hun eerste wedstrijd tegen Nepal vanmiddag trainde de ploeg op volle sterkte, waarbij alle leden van de 15-koppige selectie beschikbaar waren voor selectie.

Ze zullen de energie en ervaring van Roelof van der Merwe en Colin Ackermann missen, niet geholpen door de late terugtrekking van Fred Klaassen en linkerarmspinner Daniel Doram vanwege blessures, maar dit is een kant die niet langer stilstaat bij wie beschikbaar is en wie niet , waardoor een kern van lokale spelers uit eigen land ontstaat. Een visie van Ryan Campbell, verder versterkt door Ryan Cook.

Recent formulier

Terwijl een 1-3-score in een tri-serie waarbij Schotland en Ierland thuis betrokken waren vorige maand een indicatie was dat een team nog steeds in de goede richting zat, gingen ze van start in hun eerste officiële opwarmwedstrijd tegen Sri Lanka, een van hun tegenstanders uit groep D, door ze in Florida met 20 runs te verslaan. Hun tweede wedstrijd in Dallas werd weggevaagd door hevige regen en onweersbuien.

Een gemeenschappelijk thema in die wedstrijden was het gebrek aan versnelling van de middle-overs met de knuppel, die vaak vertraagde na een goede start, wat hen twee overwinningen tegen Ierland kostte. Bowlen bij de dood leek een kleine zorg met wisselend succes, maar allrounder Logan van Beek was aan het einde van de tri-serie optimistisch over de vooruitzichten van de ploeg tijdens het hoofdtoernooi.

“We moeten eerst tevreden zijn met batten of bowlen, het maakt niet uit”, vertelde hij aan Dutch News. “We kunnen niet alleen maar een achtervolgend team zijn of een bat-first-team. We moeten ons aanpassen en erin meegaan, dat zal de sleutel zijn om door te dringen tot de top acht.”

“Als je terugkijkt op de laatste paar kwalificatie- en WK-toernooien, hadden we onze vorm nog niet echt gevonden en tijdens het toernooi waren we klaar om te gaan.”

Op wie moet u letten:

Twee zomers geleden, opener Michaël Levitt speelde in de Middlesex Premier League in Groot-Brittannië en combineerde zijn spelverplichtingen met coaching op een privéschool in Noord-Londen. Nu is hij een van de eerste namen op de teamlijst met een gemiddelde van 43,62 (runs per innings) en een opmerkelijke strike-rate van 156,50 in zijn acht T20I’s tot nu toe.

Naast de ervaren Max O’Dowd was het duo de afgelopen tijd een van de meest formidabele openingskoppels. Veel zal afhangen van hoe deze twee spelen op velden die variëren van hoog scorend in Dallas tot twee-tempo en aan de langzamere kant voor hun volgende drie locaties.

Logan van Beek, die in zijn vijfde T20 World Cup speelt, zal een krachtige bowlingaanval leiden die goed geschikt is voor wat er ook maar wordt aangeboden. Een aanpassing in zijn bowlingactie, nu iets compacter na het werken met bowlingcoaches in Wellington tijdens de zomer in Nieuw-Zeeland, oogstte zijn vruchten door te eindigen als de hoogste wicketnemer in de tri-series, maar een economie van 5,27 spreekt tot een grotere mate van controle bij de dood.

De Nederlanders hebben de boot geroeid. Het schip gevaren. Nu draait het allemaal om het spelen van hun liedje. Kunnen zij hun grootste hits spelen?

Selectie: Scott Edwards (kapitein), Max O’Dowd, Vikramjit Singh, Michael Levitt, Wesley Barresi, Sybrand Engelbrecht, Teja Nidamanuru, Bas de Leede, Logan van Beek, Tim Pringle, Aryan Dutt, Saqib Zulfiqar, Kyle Klein, Paul van Meekeren, Vivian Kingma. Reizende reserve: Ryan Klein.

Armaturen:

Nederland versus Nepal – Dallas, dinsdag 4 juni (17.30 uur CEST)
Nederland versus Zuid-Afrika – New York, zaterdag 8 juni (16.30 uur CEST)
Bangladesh versus Nederland – Kingstown, donderdag 13 juni (16.30 uur CEST)
Nederland versus Sri Lanka – Gros Islet, maandag 17 juni (02.30 uur CEST)

Alle wedstrijden worden live gestreamd op NOS.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *