Press ESC to close

De ellende bij Ajax wordt groter als Van Praag en de financiële directeur onder vuur komen te liggen


Financieel directeur Susan Lenderink van Ajax is de jongste administrateur die een onzekere toekomst tegemoet gaat bij de door de crisis getroffen voetbalclub vanwege haar afhandeling van het ontslag van voormalig voetbaldirecteur Sven Mislintat.

De aandeelhoudersvereniging VEB beschuldigde Lenderink ervan haar leden te hebben misleid toen zij hen in november verzekerde dat alle spelerstransfers werden doorgelicht door de raad van commissarissen van de club.

Mislintat werd in september ontslagen nadat Ajax een onderzoek had laten instellen naar zijn relatie met een zaakwaarnemer die bemiddelde bij de transfer van de Kroatische verdediger Borna Sosa.

Het onderzoek door KPMG concludeerde dat er geen sprake was van belangenverstrengeling aan de kant van Mislintat, maar bekritiseerde de club omdat ze hem de vrije hand had gegeven om spelers te kopen en verkopen.

Mislintat kocht tijdens de zomerse transferperiode twaalf spelers voor een totaalbedrag van meer dan € 100 miljoen, terwijl belangrijke leden van de ploeg, zoals aanvaller Dusan Tadic, middenvelder Mohammed Kudus en de Nederlandse internationale verdediger Jurriën Timber, werden verkocht.

Zesde in de competitie

De 36-voudig kampioen van de Eredivisie staat momenteel op de zesde plaats in de competitie, 33 punten achter koploper PSV, nadat hij dit weekend met 6-0 werd verslagen door aartsrivaal Feyenoord – Ajax’ zwaarste nederlaag ooit in de competitie. Klassieker.

“De werkwijze van Mislintat roept wel een aantal vragen op, maar er zijn geen gronden om aansprakelijkheid te claimen”, aldus het rapport.

Gerben Everts, voorzitter van de VEB, zei dat de bewering van Lenderink dat de raad van commissarissen alle spelerstransfers onder de loep had genomen, als waardeloos was ontmaskerd.

“Als je zegt dat de voorwaarden goed zijn toegepast en dat vijftien mensen elke beslissing hebben beoordeeld, en de KMPG zegt nu dat dat absolute onzin is, dan heb je wat uit te leggen”, zei hij tegen RTL Nieuws.

CEO geschorst

Lenderink zou onder druk kunnen komen te staan ​​om af te treden tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering in Amsterdam op 21 mei, die oorspronkelijk was bijeengeroepen om het voorgestelde ontslag van CEO Alex Kroes te bespreken.

Kroes werd begin april geschorst vanwege onthullingen dat hij 17.500 aandelen in de club had gekocht een week voordat zijn benoeming afgelopen augustus openbaar werd gemaakt.

De 49-jarige was pas half maart aan de slag gegaan nadat hij bij zijn vorige club, AZ Alkmaar, een concurrentiebeding had uitgezeten. Onafhankelijk juridisch advies in opdracht van Ajax concludeerde dat hij “waarschijnlijk bezig was met handel met voorkennis”.

Kroes is uitdagend gebleven en beweert dat hij de aandelen heeft gekocht om te laten zien dat hij vertrouwen heeft in de toekomst van de club, maar de raad van commissarissen zal naar verwachting op de aandeelhoudersvergadering om zijn ontslag vragen.

De verdeeldheid werd groter toen 131 leden van de club – iets minder dan 20% van het totale ledenaantal – een brief ondertekenden waarin ze excuses eisten van bestuursvoorzitter Michael van Praag voor de ‘karaktermoord’ op Kroes in de media.

Geen Potter-magie

De ondertekenaars, waaronder een aantal oud-spelers, vonden dat Van Praag, die Kroes ‘dom en naïef’ noemde, zijn raadsman had moeten aanhouden in afwachting van een uitspraak van toezichthouder op de financiële markten AFM. “Alex is onschuldig totdat het tegendeel bewezen is”, schreven ze.

Ajax heeft ook een tegenslag gehad in de zoektocht naar een nieuwe manager van het eerste elftal ter vervanging van Maurice Steijn, die de club in september verliet nadat hij de ploeg naar de bodem van de competitie had gebracht, nadat hij in juni was aangesteld.

Sky Sports meldde dat voormalig Chelsea-manager Graham Potter een aanbod had afgewezen om vanaf volgend seizoen de Johan Cruyff Arena over te nemen, hoewel AD.nl zei dat de 48-jarige, een van Kroes’ topkeuzes voor de rol, niet helemaal doe de deur dicht.

Steijn kreeg ruzie met Mislintat, mede vanwege de totale controle van de Duitser over het transferbeleid, en vertrok kort nadat Ajax thuis met 4-0 verloor van Feyenoord in een wedstrijd die werd opgeschort vanwege publieksgeweld. De laatste 35 minuten werden achter gesloten deuren gespeeld en Ajax kreeg een boete van € 25.000,- van de KNVB.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *