Press ESC to close

Heldere vonk: hoe een Nederlandse architect de Olympische vlam nieuw leven inblazen


Met nog 100 dagen te gaan tot de openingsceremonie in Parijs is de Olympische vlam aangestoken, waarmee een traditie wordt voortgezet die in 1928 in Amsterdam begon.

De Nederlandse architect Jan Wils was de man die het idee van de vlam nieuw leven inblazen, dat teruggrijpt op het heilige vuur dat brandde tijdens de oude Olympische Spelen in Athene.

Voor de Spelen van 1928 ontwierp Wils het stadion, inclusief de 40 meter hoge Marathontoren. Hij wilde dat de vlam bovenaan de toren zou branden, zodat mensen kilometers in de omtrek konden zien dat de gebeurtenis plaatsvond.

Voor zijn inspanningen ontving Wils een Olympische gouden medaille voor architectuur, in de tijd dat medailles werden uitgereikt voor prestaties op het gebied van de kunsten, waaronder literatuur, beeldhouwkunst en schilderkunst.

Het was zijn bedoeling dat de toren met zijn brandende vlam zou wedijveren met de Amsterdamse kerktorens in de verder laagbouw. Veel christelijke politici waren tegen het organiseren van de Olympische Spelen in de stad en beschouwden het als een heidense gebeurtenis.

Het aansteken van de vlam in Athene markeert ook de eerste fase van de fakkeltocht, maar dat onderdeel werd door de nazi’s toegevoegd voor de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn.

Na op 16 april te zijn aangestoken, werd de vlam doorgegeven aan de Griekse roeier Stefanos Douskos, die vier jaar geleden goud won op de skiff in Tokio. De tweede etappe wordt gerund door de Franse oud-zwemster Laure Manadou.

De vlam zal op 8 mei per schip in Marseille aankomen, waar de estafetteroute door Frankrijk zal worden voortgezet, inclusief Franse overzeese gebiedsdelen zoals Guyana en Martinique.

Na aankomst in Parijs voor de Dag van de Bastille, 14 juli, gaat het op een rondreis door het grootstedelijk gebied voordat het naar het stadion wordt overgebracht voor de openingsceremonie op 26 juli.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *