Press ESC to close

Het conflict bij Ajax verdiept zich naarmate Kroes en Van Praag op weg zijn naar een krachtmeting


De voorzitter van de raad van commissarissen van Ajax, Michael van Praag, staat onder druk om af te treden vanwege de toenemende verdeeldheid over de schorsing van de nieuwe CEO Alex Kroes.

Drie van de zes bestuursleden traden dit weekend af nadat ze tot de conclusie waren gekomen dat de vraag wie de club zou moeten leiden, belangrijker kwesties overschaduwde.

In een verklaring laat Ajax weten dat Annette Mosman, Georgette Schlick en Cees van Oevelen hun taken zullen overdragen zodra er vervangers zijn gevonden. “Wij vinden dit besluit bijzonder betreurenswaardig, maar moeten het respecteren”, aldus Van Praag.

Fans zwaaiden zondag tijdens de thuiswedstrijd tegen FC Twente met spandoeken om Kroes te steunen en op te roepen tot het afzetten van Van Praag.

Kroes werd twee weken geleden geschorst nadat bleek dat hij de week voordat zijn benoeming bekend werd gemaakt 17.500 aandelen Ajax had gekocht. Van Praag bracht een verklaring uit waarin hij zei dat de acties van Kroes “zeer schadelijk waren voor de club.”

Van Praag zei dat de club door advocaten was geïnformeerd dat het tijdstip van de aankoop “duidde op handel met voorkennis”, wat een strafbaar feit is. De raad van commissarissen heeft een aandeelhoudersvergadering bijeengeroepen voor 21 mei, waar zij het ontslag van Kroes wil formaliseren.

Directeuren steunen Kroes

Kroes heeft echter de steun van de raad van bestuur, die 73% van de aandelen in Ajax bezit en de macht heeft om de raad van commissarissen te ontslaan, wat leidt tot speculaties dat Van Praag’s eigen positie op de BAVA ter discussie zou kunnen worden gesteld.

In een brief aan de 700 leden van Ajax schrijft het bestuur: “Het bestuur is zeker zeer op de hoogte van de administratieve regels en de complexiteit gezien het feit dat Ajax een beursgenoteerd bedrijf is.

“Toch is het bestuur van mening dat het mogelijk is om het besluit te herzien, zodat Alex Kroes in welke vorm en onder welke omstandigheden dan ook kan terugkeren naar Ajax.”

Ajax staat momenteel vijfde in de Eredivisie, 33 punten achter koploper PSV, en zal waarschijnlijk de play-offs aan het einde van het seizoen moeten betwisten voor de enige plek in de UEFA Conference League.

Vragen over sponsoring

De club moet op zoek naar een permanente vervanger voor John van ’t Schip, die tot het einde van het seizoen aangesteld was als interim-hoofdtrainer. De favoriete kandidaat van Kroes, voormalig Chelsea-manager Graham Potter, zou een aanbod voor de rol hebben afgewezen.

Door de turbulentie bij de club komt ook de jarenlange shirtsponsoring met telecombedrijf Ziggo in gevaar, zegt NOS-sportverslaggever Arno Vermeulen zondag.

Het tienjarige contract van Ziggo wordt volgend jaar verlengd en het bedrijf zou Van Praag vorige week in een informeel gesprek hebben gewaarschuwd dat het zijn standpunt beraadt.

“Ze betalen 9 miljoen euro per jaar met bonussen die kunnen oplopen tot 2 miljoen euro, dus het komt neer op 11 miljoen euro per jaar. Dat is veel meer dan andere clubs in Nederland”, aldus Vermeulen.

“Ziggo heeft gezegd: dat weten we eigenlijk niet. Het kan zijn dat we het niet zo leuk vinden als je je leven niet op orde brengt.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *