Press ESC to close

Marathon van Leiden opgeschort omdat 25 lopers last hebben van hitte-uitputting


De jaarlijkse marathon van Leiden werd dit weekend gestaakt nadat 25 lopers met hitte-uitputting naar het ziekenhuis waren gebracht.

Burgemeester Peter van de Velden besloot de race om 15.00 uur stop te zetten, omdat de lokale ziekenhuizen moeite hadden met het verwerken van het aantal slachtoffers.

De meeste van de 1.750 lopers hadden de race, die om 10.00 uur begon, beëindigd, maar degenen die nog op het parcours waren, werd gevraagd naar de finish te lopen. De laatste deelnemers kregen rond 16.00 uur een luid applaus toen ze over de streep kwamen.

Nog eens 6.500 mensen begonnen om 11.00 uur aan de halve marathonrace. De 10K-race, die om 14.30 uur zou beginnen, werd gestaakt.

Ongeveer 15 lopers zijn naar het LUMC ziekenhuis in Leiden gebracht, terwijl nog eens 10 lopers zijn behandeld in het Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp. Ze werden allemaal later op de dag ontslagen.

Stijgende temperaturen

Een woordvoerder van de veiligheidsraad van Hollands Midden zei dat de autoriteiten besloten de race op te schorten omdat de ziekenhuizen het risico liepen overbelast te raken als de temperatuur de 25 graden Celsius bereikte.

“Er werden te veel mensen ziek”, zegt Van der Velden tegen Omroep West. “De druk op ambulances, ziekenhuizen en andere hulpdiensten was te groot, waardoor we geen keus hadden. De gezondheid en veiligheid van mensen staan ​​voorop.”

Organisator Tjeerd Scheffer zei dat lopers werden overvallen door de sterke temperatuurstijging van de afgelopen dagen, omdat ze in relatief koele omstandigheden voor de tijd van het jaar hadden getraind.

“Het is druk en warm, dus het is niet ongebruikelijk dat mensen last hadden van de hitte”, zei hij.

Maar de twee ziekenhuizen zeiden dat het aantal slachtoffers “beheersbaar” was en dat ze ruim binnen hun mogelijkheden opereerden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *