Press ESC to close

NAC grijpt dramatische promotie aan en laat Excelsior ziek achter als Parrotts


NAC Breda is voor het eerst in vijf seizoenen weer terug in de Eredivisie na het overleven van een dramatische play-offfinale tegen Excelsior.

De terugwedstrijd in Rotterdam leek een formaliteit nadat NAC de heenwedstrijd met 6-2 won, met drie doelpunten in het laatste kwartier nadat Excelsior was teruggebracht tot negen man.

Maar Excelsior stormde uit de blokken en kwam bij rust op een 3-0 voorsprong door twee doelpunten van de Ier Troy Parrott en een eigen doelpunt van NAC-verdediger Boy Kemper.

Vijf minuten na rust kopte Parrott zijn derde doelpunt en Excelsior’s vierde binnen, waardoor de totaalscore op 6-6 kwam en de club die als zestiende eindigde in de Eredivisie hoop kreeg op overleving.

Maar die hoop werd vijf minuten later de grond in geboord, toen NAC-speler Casper Staring een losse bal op de rand van het strafschopgebied vastpakte en een schot binnen de paal perste, wat de beslissende treffer bleek te zijn.

NAC-coach Jean-Paul van Gastel zei: “Ik ben er als geboren en getogen Bredanaar, afkomstig uit een NAC-familie, heel trots op dat ik dit heb kunnen realiseren.”

Achtste plaats

Een zieke Parrott kon geen troost putten uit zijn hattrick en de 4-1-zege. “Het is een vreselijk gevoel dat niemand die voetbal speelt wil ervaren”, vertelde hij aan ESPN. “We hebben alles geprobeerd en gegeven, maar na de eerste game was het gewoon niet genoeg.”

Voor NAC was het een onwaarschijnlijke wending aan het einde van een seizoen die de meeste fans graag wilden vergeten. De club ging stiekem de play-offs in nadat hij in de reguliere competitie als achtste eindigde.

Maar ze keerden de kansen om met een totale overwinning van 8-1 tegen Roda JC, een club die 19 punten voorsprong op hen eindigde in de kwartfinales en vervolgens Emmen versloeg om de krachtmeting tegen Excelsior op gang te brengen.

Ter gelegenheid van de promotie van de ploeg organiseert de gemeente Breda maandag om 16.00 uur een receptie op de Grote Markt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *