Press ESC to close

Nederland 2-1 Turkije: Nederlanders overleven aanval en bereiken halve finale


Twee doelpunten in een tijdsbestek van zes minuten brachten Nederland naar de eerste Europese halve finale in twintig jaar, toen het van een achterstand kwam en het pittige en uitbundige jonge team van Turkije versloeg.

Oranje leek te hebben moeten boeten voor hun losbandigheid in Berlijn, omdat ze in een verder sterke openingsfase van twintig minuten geen voorsprong hadden, waarbij Memphis Depay en Xavi Simons allebei goede kansen verspeelden.

Het vertrouwen in Turkije groeide, waarbij de kwikzilver Baris Yilmaz en de levendige Arda Güler de Nederlandse verdediging af en toe in rep en roer brachten. Hun agressieve loopwijze leverde hen een opeenvolging van corners op die tot de openingstreffer leidden toen Samet Akaydin een loopende kopbal over Bart Verbruggen schoot.

Verbruggen had de schuld voor het doelpunt, maar maakte dat goed met een reeks cruciale reddingen om Oranje in de tweede helft in de wedstrijd te houden, waaronder een puntloze stop in de laatste minuut om invaller Semih Kilicsoy te ontzeggen.

Stefan de Vrij sloot een solide verdedigende prestatie af met zijn eerste doelpunt in Nederlandse kleuren in bijna tien jaar, toen hij na 70 minuten een hoekschop binnenkopte. Zes minuten later werd een stekende voorzet van Denzel Dumfries door Mert Müldur in zijn eigen doel gedraaid toen Cody Gakpo de bal naar binnen probeerde te schuiven.

Oranje neemt het woensdag in Dortmund in de tweede halve finale op tegen Engeland, in de hoop zondag terug te keren naar Berlijn voor wat hun tweede EK-finale zou worden.

Hoofdcoach Ronald Koeman was zichtbaar opgelucht dat hij had gewonnen. “We wisten vooraf dat het een lastige wedstrijd zou worden”, zegt hij tegen de NOS. “Dat was niet alleen gebaseerd op hun enthousiasme, maar ook op hun kwaliteit, wat je op het einde zag aan de ballen waarin ze speelden. We zijn dus erg blij dat we de halve finales hebben gehaald.”

Begin voor Bergwijn

Koeman noemde dezelfde elf spelers die tegen Roemenië begonnen, waarbij Steven Bergwijn de voorkeur gaf boven Donyell Malen aan de rechterkant, hoewel de coach liet doorschemeren dat Malen later in de wedstrijd waarschijnlijk als impactvervanger zou optreden.

Xavi Simons speelde een gevorderde rol op het middenveld achter de voorste drie van Cody Gakpo, Memphis Depay en Bergwin, ondersteund door Tijjani Reijnders en Jerdy Schouten.

Turkije miste door schorsing drie spelers, waaronder de in Haarlem geboren middenvelder Orkün Kökçü en Merih Demiral, doelpuntenmaker van beide doelpunten in de laatste zestien overwinningen tegen Oostenrijk, die geschorst werd omdat hij in zijn doelpunt een gebaar maakte ter ondersteuning van de ultranationalistische Grijze Wolven. feesten.

De Nederlander had al in de eerste minuut op voorsprong kunnen komen toen Memphis Depay zich het strafschopgebied in wurmde, maar zijn schot hoog over de lat schoot.

Simons schoot opnieuw een langeafstandspoging over, voordat een overhit-voorzet van Denzel Dumfries bijna in de bovenhoek zweefde en Gakpo vanuit buitenspelpositie een schot naast schoot.

Opeenvolging van hoeken

Turkije toonde flitsen van het tegenaanvalverve dat Oostenrijk in de laatste ronde verantwoordelijk had gemaakt. De Vrij had het geluk dat hij geen straf kreeg toen hij in gevecht kwam met Ferdi Kadioglu, omdat de aanvaller foutloos op doel leek te rennen.

Yilmaz was voortdurend bezig met het lastigvallen van Oranje’s achterlijn en stelde Virgil van Dijk op de proef in een langdurige wisselwerking die eindigde met de Nederlandse aanvoerder die de bal achter zich aan loodste voor een hoekschop.

De eerste echte kans voor Turkije kwam toen Hakan Calhanoglu een vrije trap overstuurde die Abdulkerim Bardakci onder druk van Schouten van dichtbij overzette.

De Turken duwden de Nederlanders steeds verder terug, al bleef de dreiging beperkt tot afstandsschoten van Arda Güler en Yildiz.

Maar het momentum veranderde en het was geen verrassing toen de vierde bocht van Turkije voor de doorbraak zorgde. Güler stuurde een lange hoekschop terug richting doel, Bart Verbruggen aarzelde een fatale seconde en Samet Akaydin stond ongemerkt op en kopte de bal over de gestrande doelman.

Oranje verstikte

Oranje kon zich voorin niet opdringen, Simons kreeg geen tijd aan de bal, Gakpo grotendeels anoniem aan de linkerkant en Memphis dreef uit de wedstrijd.

Koeman schakelde voor de tweede helft Wout Weghorst in in de plaats van Bergwijn in een poging de Nederlanders meer mogelijkheden in de lucht te geven.

De grote spits had bijna onmiddellijk impact toen zijn kopbal over doel vijf minuten in de tweede helft net het uitgestrekte been van Memphis bij de tweede paal ontweek.

Turkije was er steeds meer tevreden mee om achterover te leunen en Oranje de bal onderling op het middenveld te laten passeren, terwijl ze zelden dreigden de verdedigingslinie te doorbreken.

Uitstekende Guler

Aké kreeg terecht een gele kaart toen hij Güler neerhaalde toen de middenvelder een pass tegenkwam, en hij had van het veld kunnen worden gestuurd als De Vrij niet had gedekt.

Güler nam de daaruit voortvloeiende vrije trap zelf en boog een lage vrije trap die Verbruggen met zijn vingertoppen op de paal duwde om te voorkomen dat deze in de linkerbenedenhoek kroop.

De doelman was minder overtuigend toen hij een uithaal van Yildiz in een melée van spelers morste, maar Weghorst werkte de bal op het nippertje weg terwijl de Turkse spelers om een ​​penalty schreeuwden.

De Vrij doorbraak

Weghorst kwam al snel in actie aan de andere kant en kreeg met een strak schot een redding van Mert Günok. Uit de resulterende hoekschop speelde Memphis een muurpass naar Schouten voordat hij de bal naar binnen gooide zodat De Vrij krachtig langs Günok kopte.

Koeman schakelde Micky van de Ven en Joey Veerman in om de aanval een boost te geven, en de gok wierp meteen vruchten af. Dumfries vond ruimte op rechts en stuurde een dribbelende voorzet over het strafschopgebied. Gakpo rekte zich onder druk van Mert Müldur uit naar de bal, maar de verdediger slaagde er alleen in de bal in zijn eigen net te rangeren.

Turkije stroomde naar voren voor de gelijkmaker, maar een duikuitdaging van Dumfries blokkeerde Kaan Ayhan voordat Verbruggen en Micky van de Ven samen een sterke kans voor Turkije uitschakelden.

Invaller Cenk Tosun kopte vervolgens over de lat, voordat Verbruggen een instinctieve redding maakte op een schot van dichtbij van Kilicsoy, waardoor Schouten de bal over de doellijn kon loodsen.

Ongebruikte invaller Bertuğ Yıldırım kreeg een rode kaart en coach Vincenzo Montella kreeg een gele kaart toen de gemoederen in de slotminuten oplaaiden, maar Oranje hield stand om de halve finales te bereiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *