Press ESC to close

Nederland 2-3 Oostenrijk: Oranje door met matige vertoning


Nederland kwalificeerde zich voor de knock-outfase van Euro 2024, maar zal moeten wachten om te weten tegen wie het als volgende speelt nadat het als derde eindigde in Groep D.

Oranje kwam tweemaal terug van een achterstand via Cody Gakpo en Memphis Depay, maar creëerde minder kansen dan de tegenstander en kreeg bijna een vierde doelpunt tegen, want Oostenrijk pakte verdiend de punten.

Oranje was na twee wedstrijden al zeker van kwalificatie dankzij resultaten in andere poules, maar bleef in een smakeloze eerste helft ruim onder de maat en werd na rust afgestraft voor wat haveloos verdedigen.

Kapitein Virgil van Dijk zei dat het een “slechte nacht” was voor het team. “We waren slordig in balbezit en één-op-één-situaties. We waren altijd op jacht naar de wedstrijd, zelfs nadat we direct na rust scoorden”, zegt hij tegen de NOS.

Hoofdcoach Ronald Koeman riep Joey Veerman terug naar het middenveld en liet rechtsback Denzel Dumfries rusten, waardoor Feyenoord-speler Lutsharel Geertruida zijn eerste optreden in het toernooi kon maken.

De andere verandering vond plaats vooraan, waar Xavi Simons plaats maakte voor zijn landgenoot Donyell Malen, in een driekoppige aanvaller naast Cody Gakpo en Memphis Depay.

Veerman hield het in de eerste helft slechts 34 minuten vol voordat hij werd vervangen door Simons. De PSV-middenvelder was de ergste overtreder op een middenveld dat er vormeloos uitzag en herhaaldelijk de bal weggaf op cruciale punten.

Eigen doelpunt

De vroege voorsprong van Oostenrijk kwam dankzij Malen, toen de spits uithaalde om een ​​voorzet vanaf links uit te snijden, maar er alleen in slaagde deze voorbij zijn eigen doelman te scheren.

Oranje hield Oostenrijk het grootste deel van de rest van de helft onder controle, terwijl het zelf weinig kansen creëerde. Malen was de levendigste van het aanvallerstrio en verloste zichzelf bijna toen hij nipt naast schoot nadat hij foutloos op doel was gezet.

Gakpo kreeg tegen het einde van de helft een goede kans voor Depay, wiens luskopbal werd tegengehouden door een combinatie van verdediger en paal, al bestond er een vermoeden van buitenspel toen Gakpo door het centrum sneed.

Aan de andere kant moest doelman Bart Verbruggen alert zijn om Marko Arnautovic en Marcel Sabitzer buiten te houden terwijl Oostenrijk doelbewust aandrong.

Oranje begon de tweede helft met veel meer energie en werd meteen beloond toen Geertruida, naar voren geduwd naar een positie op het middenveld, samenwerkte met Simons en Gakpo voordat de aanvaller van Liverpool vanaf de linkerkant de gelijkmaker binnenkrulde.

Maar net toen de Nederlanders de overhand leken te hebben, werden ze geraakt in de tegenaanval. Florian Grillitsch kreeg in het linkerkanaal veel te veel ruimte om terug te snijden naar Romano Schmid, die een duikende kopbal binnensloeg.

Weghorst-impact

Koeman schakelde Wout Weghorst in voor Malen toen het tempo begon te dalen en de grote spits meteen indruk maakte. Hij kopte het strafschopgebied in, zodat Depay van dichtbij slim afrondde.

Het doelpunt werd toegekend na een lange videocheck nadat de scheidsrechter op het veld aanvankelijk oordeelde dat Depay de bal met zijn hand had gecontroleerd.

Maar het uitstel duurde slechts twee minuten toen Sabitzer een steekpass van invaller Christoph Baumgartner tegenkwam en een onstuitbaar diagonaal schot in het dak van het net sloeg.

Baumgartner dacht kort daarna vanuit een krappe hoek een vierde doelpunt te hebben gemaakt, maar hij stond buitenspel.

Oostenrijk gaat door naar de laatste zestien als groepswinnaar nadat de andere wedstrijd tussen Frankrijk en Polen op 1-1 eindigde. Ze spelen tegen de nummer twee in Groep F, waarschijnlijk Turkije of Tsjechië.

De Fransen eindigden als tweede en zullen het opnemen tegen het als tweede geplaatste team uit Groep E, waartoe ook België behoort.

Nederland speelt als een van de beste op de derde plaats geplaatste ploegen tegen een groepswinnaar, maar de identiteit van de tegenstanders zal pas bekend worden als woensdag de laatste groepswedstrijden zijn gespeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *