Press ESC to close

Nederland 4-0 IJsland: De Jong-blessure overschaduwt routinezege


Het eerste internationale doelpunt van Xavi Simons zette Nederland op weg naar een tweede 4-0 overwinning in vier dagen, toen ze IJsland overklasten in hun laatste opwarmduel voor het EK 2024.

Maar de avond eindigde somber toen bondscoach Ronald Koeman bevestigde dat Frenkie de Jong niet fit zou zijn voor het toernooi in Duitsland.

De Jong heeft niet meer gespeeld sinds hij een enkel verstuikte tijdens het spelen voor Barcelona tegen Real Madrid in de Clasico op 21 april.

Koeman zei tegen de NOS dat hij had gehoopt de middenvelder ergens in het toernooi te kunnen betrekken, maar besloot maandagmiddag hem uit de selectie terug te trekken.

“Hij krijgt elke keer dat hij traint reacties en we zijn tot de conclusie gekomen dat hij de komende drie weken niet 100% fit zal zijn om op dit niveau te spelen.

“Ik wist dat het spannend was voor de wedstrijd tegen Polen. Ik dacht dat hij misschien een deel van de wedstrijd tegen Frankrijk zou kunnen spelen en dat we hem voor de laatste wedstrijd zouden kunnen hebben, maar dat is niet het geval. We moeten rekening houden met de gezondheid van de speler.”

Koopmeiners twijfelachtig

Atalanta-middenvelder Teun Koopmeiners staat dinsdag ook een conditietest te wachten nadat hij in de warming-up tegen IJsland een liesblessure opliep die hem uit de wedstrijd dwong.

In een eerste helft in Rotterdam die soms vertraagde tot staptempo, scoorde Simons in de 23e minuut de knock-down van Denzel Dumfries van dichtbij, nadat intelligent werk van Tijjani Reijnders en Joey Veerman voor de opening zorgde.

IJsland, dat gesteund werd door de verbluffende 1-0-overwinning tegen Engeland op Wembley, hield Oranje de rest van de eerste helft op afstand.

Maar vier minuten na rust klom aanvoerder Virgil van Dijk boven de verdediging uit en kopte een hoekschop binnen.

Donyell Malen liep na een diepe pass van Memphis Depay na 78 minuten een derde binnen, voordat Wout Weghorst in blessuretijd de score afrondde.

Depay had de bal in de 80e minuut in het net toen hij een lage voorzet van Jeremy Frimpong vastpakte, maar Veerman had de bal in de aanloop met de hand geborsteld.

De Nederlanders beginnen hun Euro 2024-campagne zondag tegen Polen in Hamburg. De Polen versloegen Turkije maandag met 2-1 in hun laatste opwarmduel in Warschau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *