Press ESC to close

Nederland wint in een spannende achtervolging om de T20 World Cup-campagne op gang te brengen


Nederland 109 voor 4 in 18,4 overs (O’Dowd 54*, Vikramjit 22, Airee 1-6) verslaan Nepal 106 all-out (Paudel 35, Pringle 3-20, Van Beek 3-18) met zes wickets

Drie-wicket-uithalen van Tim Pringle en Logan van Beek, aangevuld met de gemeten halve eeuw van Max O’Dowd, brachten Nederland over de streep in een rommelige, gespannen achtervolging met zes wickets in hun toernooiopener tegen Nepal in Dallas.

Onder een bewolkte hemel en op een groen veld waren de omstandigheden in het voordeel van de Nederlandse bowlers toen ze Nepal uitgooiden voor 106 voordat een nerveuze achtervolging die dreigde uit te lopen in de laatste over, uitstekend werd verankerd door O’Dowd’s ongeslagen 48-ball 54.

Het hielp dat Nederland de toss won, na een regenonderbreking van 30 minuten, waardoor Nepal aan slag kwam, terwijl het veld heel anders speelde dan de hoogscorende toernooiopener tussen de VS en Canada. “We hebben het wicket een beetje kunnen lezen”, zei aanvoerder Scott Edwards na de wedstrijd.

Nepal, dat voor het eerst in tien jaar deelnam aan het T20 Wereldkampioenschap, kreeg enorme steun. “Ik weet niet zeker of we in Nepal of Dallas zijn”, zei Van Beek tijdens de inningspauze, verwijzend naar de Nepalese zee van blauw en rood gejuich in het Grand Prairie Stadium met 7000 zitplaatsen.

Omdat de Nederlanders slechts vijf bowlers in de frontlinie speelden en ervoor hadden gekozen om voor een diepere slagopstelling te gaan, lieten de bowlers Nepal nooit in het spel. Viv Kingma en Van Beek vonden een wonderbaarlijke swing met de nieuwe bal en oefenden druk uit, terwijl linksarmspinner Tim Pringle de slagmensen verleidde door de bal omhoog te laten vliegen en beloningen te oogsten, en terugkeerde met de beste cijfers in zijn carrière: 3 voor 20.

Rohit Paudel, op 21-jarige leeftijd de jongste aanvoerder van het toernooi, verankerde de innings van Nepal met een 37-ball 35, terwijl wickets regelmatig om hem heen vielen terwijl de ploeg spartelde van 40 voor 2 naar 66 voor 6 en uiteindelijk crashte naar 106 all-out met vier ongebruikte ballen, hun laagste totaal in slechts hun tweede T20 Wereldbeker-campagne.

Seamers Paul van Meekeren en Bas de Leede speelden op indrukwekkende wijze de rol van middle-overs-handhavers, waarbij ze de middenklasse omzeilden door regelmatig lengte- en back-of-a-length-ballen in het veld te slaan om beweging buiten het dek te vinden. Het duo koos elk twee wickets als onderdeel van een vaste bowlingsjabloon.

De Nederlandse reactie met de knuppel had heel anders kunnen zijn als Nepal hun vangsten in het veld had behouden, wat uiteindelijk het verschil bleek te zijn. Hoe indrukwekkend de Nederlandse vangst ook was, ondersteund door opeenvolgende vangsten van Kingma en O’Dowd, die van Nepal was net zo treurig: Vikram Singh liet al vroeg Vikram Singh vallen en later O’Dowd op 40, nadat hij eerder ook een uitloopkans had gemist. .

Na het vroege verlies van Michael Levitt sloegen Singh en O’Dowd verstandig, waarbij ze volle ballen bestraften en met elke beschikbare breedte tot aan de grens. Maar runs waren moeilijker te scoren toen het veld zich eenmaal verspreidde en de bowlers van Nepal een stomp-tot-stomp-lijn gebruikten.

De middle-overs (overs 6-15) leverden slechts 49 runs op, terwijl Nepal de achtervolging in de death-overs perste met de wickets van Singh (22 van 28), Sybrand Engelbrecht (14) en Edwards (5).

Met 13 nodig uit de laatste twee overs, sloeg O’Dowd vakkundig Bohara, die slechts 14 had tegen gekregen in zijn eerste drie overs, met 4-6-4 om het Nederlandse thuis te sturen, waarmee een einde kwam aan een 40-ball grensdroogte.

“Ik denk dat elke man die binnenkwam, wilde dat ik bleef slaan, en ik wilde blijven slaan, maar met die harde wind was het uiteraard selectiever toen we dachten dat het juiste moment zou zijn om aan te vallen,” vertelde O’Dowd. Een persconferentie.

“We hadden zes runs per over nodig en ik denk dat we ons redelijk op ons gemak voelden bij zes runs per over. We wisten dat er een paar over of twee zouden zijn waar we een paar grenzen konden bereiken. Waarschijnlijk zijn we er wat laat mee gestopt, maar een overwinning is een overwinning.”

Nederland reist vandaag naar New York voor hun wedstrijd tegen Zuid-Afrika op zaterdag (8 juni) om 16.30 uur CEST. Alle wedstrijden worden live gestreamd op ICC.tv en NOS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *