Press ESC to close

Nederlands kunstschaatsicoon Sjoukje Dijkstra overlijdt op 82-jarige leeftijd


Voormalig kunstschaatsster en Olympisch kampioene Sjoukje Dijkstra is op 82-jarige leeftijd overleden in haar huis in Someren, zo maakte haar dochter Katja Kossmayer op Facebook bekend.

Dijkstra, geboren in het Friese Akkrum, werd een sportlegende omdat hij in 1964 Nederland voor het eerst goud op de Olympische Winterspelen bezorgde.

De grote concurrent van Sjoukje Dijkstra in de sport was Joan Haanappel die vier landstitels op rij behaalde. Maar Dijkstra won in 1959 en bleef haar mannetje staan, en won vervolgens zes nationale titels, vijf Europese titels en drie wereldtitels.

Dijkstra verliet de competitiesport om tot 1972 in de Holiday on Ice-show te werken. In 1975 trouwde ze met Karl Kossmayer, die 25 jaar ouder was dan zij en die een komische muilezelact had in een circus. De daaropvolgende jaren vergezelde Dijkstra hem op zijn reizen en was samen tot aan zijn dood in 2000.

In 2005 ontving Dijkstra, die zes keer werd verkozen tot sportvrouw van het jaar, de eerste Fanny Blankers-Koen-trofee, vernoemd naar de Nederlandse atlete die drie gouden medailles won op de Olympische Spelen van 1948.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *