Press ESC to close

Nederlandse media: Oranje verslaat “ontheiligde” jubileum van EK 88


“Travestie. Schande. Debacle. blootgelegd.” De Nederlandse media waren onverbiddelijk in hun analyse van het Nederlandse voetbalteam nadat het in hun laatste groepswedstrijd voor het EK 2024 in Berlijn met 3-2 was gezakt tegen Oostenrijk.

“Oranje kwam met de trein vol zelfvertrouwen in Berlijn aan, maar tegen Oostenrijk ontspoorden ze volledig”, luidde het oordeel van de populaire krant De Telegraaf.

De Nederlanders brachten het grootste deel van de wedstrijd door met het achtervolgen van schaduwen en het spelen van inhaalacties, terwijl hun tegenstanders hen van de bal joegen en hectares aan ruimte vonden achter een ploeterende verdediging. “Oranje was een ellendig gezicht”, luidde het kernachtige oordeel van de Telegraaf.

Algemeen Dagblad-commentator Sjoerd Mossou noemde vooral de eerste helft pijnlijk om te zien. “Nederland werd op alle afdelingen overweldigd door de Oostenrijkse persmachine, inspiratieloos en traag, niet bepaald geholpen door een handjevol spelers in hopeloze vorm.

“Zelfs Nathan Aké, doorgaans bijna altijd de beste speler, zag eruit alsof hij voortdurend een stap achterop stond.”

Beduusd

Middenvelder Joey Veerman, die al na 35 minuten werd gewisseld nadat 16 van zijn 29 balcontacten voor de voeten van een tegenstander belandden, kreeg de zwaarste kritiek te verduren. Maar de brickbats vlogen ook richting zijn mede-middenvelder Jerdy Schouten, stand-in verdediger Lutsharel Geertruida en zelfs aanvoerder Virgil van Dijk.

“In plaats van dekking te bieden in het hart van de verdediging, gebaarde hij naar zijn middenvelders”, schreef AD over Van Dijk. “Het was een moment dat de wedstrijd symboliseerde als een melodrama voor Oranje en voor de aanvoerder individueel.”

Volkskrant-voetbalschrijver Willem Vissers zei dat de wedstrijd “de status van 25 juni als gouden datum in de geschiedenis had ontheiligd”, verwijzend naar de overwinning van Oranje precies 36 jaar geleden in de EK-finale in München.

“Alles wat Nederland tot een groot voetballand maakte, ontbrak”, schreef hij. “Een eigen doelpunt – eigenlijk twee – verdwaalde passes, schokkende tekortkomingen, haveloos verdedigen, een gebrek aan basisvaardigheden en initiatief, aan creativiteit, aan rennen.

“Geen behoefte om het snel vooruit te spelen. Twee tegendoelpunten direct na twee gelijkmakers. Een totaal overspoeld, overweldigd middenveld.”

“Slechte prestatie”

Manager Ronald Koeman probeerde zijn teleurstelling na de wedstrijd niet te verbergen. “Als je verdediging niet standhoudt, je niet strak markeert, je niet agressief bent, je de ruimte niet bedekt en balbezit blijft afstaan ​​aan je tegenstander, dan is het inderdaad een sombere prestatie”, zei hij. .

Middenvelder Jerdy Schouten was al even direct. “Ik denk dat we allemaal heel slecht waren in de eerste helft, man voor man”, zei hij. “De coach had ons alle elf kunnen vervangen.”

“Het was gewoon slecht. We stonden over het hele veld een stap achter. We weten dat. Wij zijn niet dom. We hebben vooraf veel over deze wedstrijd gesproken, maar we hebben veel tactische fouten gemaakt. Zij [Austria] anders gespeeld dan hun laatste wedstrijd op dit EK.”

Aanvaller Memphis Depay, een van de weinige spelers die met enig krediet naar voren kwam na zijn goed genomen tweede doelpunt, zei dat de spelers “niet verrast” waren door de kwaliteit van het Oostenrijkse team.

“We hadden gezien wat ze in de andere wedstrijden deden. Het maakt niet uit tegen wie ze spelen, ze gaan gewoon door. Ik denk dat we op bepaalde momenten gewoon niet goed genoeg waren. Het is echt een schande.”

Engeland in aantocht

Als een van de op de derde plaats geplaatste teams moet Oranje wachten tot het einde van de groepsfase om te zien tegen wie ze bij de laatste 16 spelen, maar resultaten elders betekenen dat ze het in vorm zijnde Spanje niet zullen ontmoeten, dat Italië en Kroatië versloeg op de derde plaats. hun weg naar de knock-our-rondes.

Nederland heeft de lastigere helft van de loting vermeden, met daarin Portugal, gastland Duitsland en Spanje. De kans is groot dat ze zondagavond tegen Engeland spelen, of volgende dinsdag mogelijk tegen de winnaar van de Belgische poule, waar ook Oekraïne en Roemenië deel van uitmaken.

De voetbalschrijver van de Telegraaf, Valentijn Driessen, zei dat de nederlaag zeker het einde zou betekenen van Koeman’s tweede periode als bondscoach, in zijn eerste grote zomertoernooi.

“Als Oranje wordt uitgeschakeld door Engeland of de winnaar van de Belgische poule bij de laatste zestien, zal dat onvermijdelijk een dag van afrekening betekenen”, aldus Driessen. “Als clubmanager had hij Houdini-acts nodig om te overleven bij Ajax, PSV en Feyenoord. Als hij Oranje naar het WK wil brengen, moet hij de volgende ronde van het EK overleven.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *