Press ESC to close

Nederlandse wielerploeg krijgt toestemming om ‘ruimtehelmen’ te lanceren


Het bestuursorgaan van de internationale wielersport, de UCI, heeft de controversiële “ruimtehelmen” goedgekeurd die door het Nederlandse team Visma-Lease a Bike worden gedragen, ondanks bedenkingen over het gestroomlijnde ontwerp.

De helmen trokken de aandacht en werden in sommige kringen belachelijk gemaakt nadat ze eerder deze maand hun debuut maakten in tijdritraces in Tirreno-Adriatico en Parijs-Nice.

De kenmerkende vorm, met een groot uitstekend punt bovenop de helm, moet de rijders aerodynamischer maken. Maar de UCI zei dat helmen in de sport werden geïntroduceerd om de veiligheid te verbeteren, niet om de prestaties te verbeteren.

“We maken ons zorgen over de trend in het ontwerp van tijdrithelmen die meer gericht zijn op prestaties dan op de primaire functie van een helm, namelijk het garanderen van de veiligheid van de drager bij een val”, aldus het bestuursorgaan.

Visma’s performancemanager Mathieu Heijboer bekritiseerde de UCI eerder omdat ze zich liet beïnvloeden door emotie en de reacties op de helmen op sociale media. “Als de UCI een probleem heeft met het ontwerp, hadden ze dit moeten aangeven toen de helm ter goedkeuring werd voorgelegd”, zei hij.

De UCI keurde de helmen goed voor gebruik gedurende de komende twaalf maanden, nadat zij had geconcludeerd dat ze de regels niet overtreden, maar voegde eraan toe dat zij een diepgaande analyse van haar regelgeving zou uitvoeren.

De helmen moeten onder de voorwaarden van de licentie ook voor verkoop aan het grote publiek beschikbaar worden gesteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *